Anita Verwoest

Gebiedsregisseur Laak en projectdirecteur Seaport The Hague – Scheveningen
"Creëer een vertrouwde omgeving waarin je jezelf kan zijn en zorg ervoor dat je jezelf goed kent"

Mijn droom was om politieagente op een motor te worden. Maar helaas was ik met mijn 1,60 meter in die tijd te klein om bij de politie te kunnen werken. Dus moest ik een andere richting kiezen. Zobelandde ik bijna 30 jaar geleden als assistent projectleider bij de gemeente Den Haag. Een leuke functie, maar ik wilde niet altijd ondersteuner zijn van iemand. Ik wilde zelf dingen tot stand brengen. Na verschillende studies klom ik op van ondersteuner naar communicatieadviseur, accountmanager tot mijn huidige functie als gebiedsregisseur Laak.  

Burn-out
Ik ben iemand die alles leuk vindt en niets wil missen. Zo belandde ik jaren terug in een burn-out. Ik had een drukke baan voor 3 dagen bij de gemeente, die in werkelijkheid niet eens in 5 dagen gedaan kon worden. Daarnaast had ik de zorg voor 2 kinderen, was ik actief in de ouderraad op school. Ook was ik verantwoordelijk voor het kinderwerk in onze kerk en mijn man en ik hadden ons aangemeld voor pleegzorg. Daarnaast volgde ik een pittige avondstudie.

Grenzen
Achteraf heb ik hier veel van geleerd. Bijvoorbeeld om duidelijk grenzen te stellen en te zeggen als het teveel wordt. Ik vond dat altijd moeilijk, omdat ik dan het gevoel had dat ik het niet goed deed en tekort schoot. Ik moest en zou laten zien dat ik het allemaal wel kon. Ook op het werk zei ik nooit dat het teveel was. Daardoor kreeg ik steeds meer op mijn bordje. En doordat alles goed liep, had niemand in de gaten dat ik op mijn tandvlees liep.

Coaching
Terugkijkend heb ik veel geleerd van een coachingstraject. Hier werden mijn talenten en sterke punten, maar ook mijn valkuilen en zwakke punten onder de loep genomen. Het werd me duidelijk dat ik iemand ben die van uitdaging houdt en graag nieuwe dingen probeert. Maar ook iemand die op de bres wil staan en dingen voor elkaar wil krijgen. En die graag de verantwoordelijkheid op zich neemt. Alleen moet ik ervoor zorgen dat ik dit doe vanuit een sterke identiteit. Dat ik de dingen doe die ik leuk vind en waar ik goed in ben. Zonder bang te zijn om te falen en zonder anderen te willen pleasen.

Vis in water
Sinds april 2020 ben ik gebiedsregisseur Laak. Het is voor mij dé perfecte functie. Ik voel mij als een vis in het water in een omgeving met veel dynamiek, uitdaging en contact met verschillende doelgroepen. Geen dag is hetzelfde. Ik heb nu een functie waar ik mijzelf kan zijn en waar ik uitgedaagd wordt om steeds een stapje verder te gaan.

Tip
Nog steeds moet ik ervoor waken dat ik mijn grenzen aangeef en bewaak. Dit zal altijd wel een zwak punt blijven. Maar belangrijk is dat je je er bewust van bent en ook mensen om je heen hebt die je vertrouwt en die je af en toe een spiegel voorhouden. Dat is mijn tip voor collega’s. Creëer een vertrouwde omgeving waarin je jezelf kan zijn, en zorg ervoor dat je jezelf goed kent. Ik weet nu wie ik ben, wat ik kan en wat ik niet kan. En o ja, ik heb inmiddels ook een motor waarmee ik regelmatig door het land cross. Dus dromen worden soms ook werkelijkheid!’

Op 6 oktober 2020 is het Diversity Day. In heel Den Haag besteden we aandacht aan diversiteit. Het thema van Diversity Day is: jezelf zijn. Kun je jezelf zijn in je werk? Waarin wel en waarin niet? In deze serie vertellen 6 medewerkers hun ervaringen. Dit is hun waarheid.

​​​​​​​​​​​​​​​We werken bij de gemeente met elkaar aan een inclusievere werkomgeving. D​e gemeente Den Haag organiseert daarom opnieuw een Diversiteit en Inclusie Week. Van 6 oktober tot en met 9 oktober kunnen de ambtenaren er iedere dag een keuze uit online lezingen en webinars maken om aan mee te doen.