Michelle Mensink

“Als bijbaan werk ik in de gehandicaptenzorg daarom was ik voor mijn stage echt opzoek naar iets anders.”

Als bijbaan werk ik in de gehandicaptenzorg daarom was ik voor mijn stage echt opzoek naar iets anders. Mijn lerares raadde mij aan eens te gaan kijken bij de Gemeente Den Haag. Ik ben op de stagemarkt in gesprek gegaan en werd erg enthousiast, daarom heb ik ook gesolliciteerd.

Direct doorsturen

Als WMO-casemanager krijg je meldingen toegewezen die burgers hebben gedaan. Daarna wordt er telefonisch een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Bij het huisbezoek worden alle leefgebieden van de klant besproken. Je bekijkt of de hulpvraag passend is of dat de klant iets anders nodig heeft om zo lang mogelijk zelfstandig te participeren in de maatschappij. Op kantoor schrijf je een advies en bespreekt dit met een collega. Op dit moment loop ik nog vooral mee met mijn stagebegeleidster. Daarbij loop ik wel samen met haar de stappen door en schrijf ik het advies. Ik ben nu aan het leren om zelfstandig gesprekken te voeren, een advies te schrijven en het advies te delen met de klant. Wanneer mijn advies dan niet meer aangepast hoeft te worden en direct wordt doorgestuurd naar de klant vind ik dat wel echt tof!

Veel verschillende mensen

Elke dag is anders want je hebt veel afwisseling tussen huisbezoeken en kantoor. Je werkt samen met veel collega’s en er hangt een leuke sfeer. Iedereen is welkom en er wordt altijd aan je gevraagd hoe het met je gaat. Daarnaast ontmoet je elke dag verschillende cliënten met een andere hulpvraag. Maar omdat de mensen bij wie je op huisbezoek bent geweest in je eigen caseload blijven staan kom je soms mensen na een paar maanden of jaren weer tegen, wanneer zij een nieuwe melding doen.

Een andere kant

Door deze stage zie ik een hele andere kant van het sociaal werk. Je komt binnen de gemeente veel wetgeving tegen, dat maakt dat je altijd goed moet nadenken tijdens je werkzaamheden. Als casemanager heb je echt een voorbeeldfunctie richting je klant. Doordat je meer stilstaat bij wat je doet en welke gevolgen dit kan hebben ben ik een stuk volwassener geworden. Daarnaast blijft het feit dat je echt iets voor mensen doet het meest waardevolle aan deze stage, en daarom kan ik het ook aan iedereen aanraden.