Jolanda Rensink

Headerfoto Testimonial Jolanda Rensink

“Vanaf het begin af aan benaderen we deze pandemie daadkrachtig en vooral met elkaar. Dat maakt mij echt trots!”

Sinds de pandemie werk ik voor het Corona Programma Team. Vanuit dat programmateam zijn er specialistische teams gevormd waaronder het clusterteam waar ik de rol als supervisor vervul. In ons team werken ongeveer 15 collega’s; artsen, verpleegkundigen en bron- en contact onderzoekmedewerkers. Deze Bron en contact onderzoek(BCO) medewerkers houden zich vooral bezig met het vervolg van het bron- en contactonderzoek.

Monitoren en acteren

Met ons gehele team sporen we uitbraken op bij bedrijven, horeca, evenementenbranche, (sport)verenigingen enzovoort. Het begint uiteraard met het testteam. Wanneer iemand positief getest is voert het BCO-team het bron- en contactonderzoek uit. Vanuit dit onderzoek komt veel informatie, dit wordt onder andere door mijn team verder verwerkt. Dat doen we door onder andere de uitbraak in kaart te brengen. Indien nodig zetten we daarna interventies in om de uitbraak te beteugelen. Dit alles rapporteren we in onze database, zodat we verbanden kunnen leggen en de volgende keer nog beter en sneller kunnen acteren. Ik vind het mooi dat ons team dicht bij de maatschappij staat. We zorgen er samen met alle regionale samenwerkingspartners ervoor dat we de pandemie te lijf gaan.

Vertienvoudigd

Er is sinds Covid-19 een explosieve groei van medewerkers bij de GGD. Normaal gesproken werken er bij infectieziekten circa 40 mensen die zich met hart en ziel bezighouden met het bewaken van onze gezondheid in Den Haag specifiek gericht op infectieziekten. Nu, als ik kijk naar het Corona Programmateam, is dat zeker vertienvoudigd. Naast ons clusterteam zijn er ook andere specialistische teams die zich ook bezighouden met uitbraken, maar dan specifiek op scholen en kinderdagverblijven of zorginstellingen. Vanaf het begin af aan benaderen we deze pandemie daadkrachtig en vooral met elkaar. Dat maakt mij echt trots! En hoewel we in omvang ontzettend zijn gegroeid staat er nu echt een geoliede organisatie.

Vaccin tegen Covid-19

Met de komst van een vaccin tegen Covid-19 is juist de monitoring van uitbraken in specifieke settingen belangrijk. We blijven hier erg alert op, zeker nu we straks nog een belangrijke interventie kunnen inzetten namelijk het vaccineren zelf. Hierdoor zullen we de komende maanden zeker nog hard aan het werk zijn om alles zo zorgvuldig mogelijk in kaart te brengen. En zetten we momenteel de puntjes op de i om de vaccinatiecampagne zijn definitieve vorm te geven.