Myron

Testimonial header picture Myron, Handhaving Mentor

“Als je bewust bent van je eigen rol, daarin je verantwoordelijkheid neemt en er plezier in hebt, maak je jouw eigen werkdag leuker en geef je de ander ook een fijne ervaring in onze stad”


Als mentor is het mijn taak om ervoor te zorgen dat mijn collega’s een leuke werkdag hebben én hun werk goed kunnen doen. Een van de dingen die ik daarin belangrijk vind is met een open houding leiden vanuit de mens en niet de opdracht. Mijn team wordt er niet beter van als ik alleen maar taken uitdeel. Maar wanneer ik iemand het gevoel kan geven dat de taak niet alleen voor mij belangrijk is, maar ook voor hen, dan worden ze dat wel.

Met dit uniform ben je een wandelend VVV-kantoor

Ik heb in mijn 10 jaar bij de gemeente veel nieuwe handhavers en stagiaires mogen begeleiden. Een van de eerste dingen die ik ze altijd vertel is dat je als handhaver eigenlijk een wandelend VVV-kantoor bent. Wat natuurlijk vaak leidt tot gelach, maar het is wel zo. Wanneer je buiten in je uniform loopt, word je door de burger gezien en komen ze voor al hun vragen naar je toe. Ook dat is onderdeel van je werk. Je bent niet alleen handhaver, je bent ook het gezicht van de stad. Taakprofessionaliteit, aanpassingsvermogen en omgevingsbewustzijn zijn daarom in mijn ogen eigenschappen die je een goede handhaver maken. Want als je je bewust bent van je rol, daarin je verantwoordelijkheid neemt en er plezier in hebt, maak je niet alleen je eigen werkdag leuker maar geef je de persoon tegenover je ook een fijne ervaring in onze stad. En dat zou altijd de intentie moeten zijn.

Een functie van twee uitersten

Elke dag is anders in ons werk en je komt van alles tegen. Niet alles wat je tegenkomt is leuk. Zo ben ik zelf betrokken geweest bij het surfdrama op Scheveningen een aantal jaren geleden. Tot op de dag van vandaag word ik emotioneel als ik daarover praat. Zoiets blijft je altijd bij. Maar ik heb ook genoeg verhalen over leuke evenementen, fijne gesprekken en vrolijke mensen. Ik zie ons werk echt als een functie van twee uitersten en beide uitersten maken het werk mooi. Je kunt een leuk moment voor iemand nóg leuker maken en je kunt een zwaar moment voor iemand verlichten. Ik vind het prachtig dat wij elke werkdag weer zoveel kunnen betekenen voor Den Haag.

Wij zijn een schakel in de hele keten

De grootste misvatting over handhavers is dat we alleen maar bonnen willen schrijven. Het doel van een handhaver is om een zo leefbaar mogelijk Den Haag neer te zetten. Die leefbaarheid creëer je niet alleen, of beter gezegd, dat kun je niet alleen. Je kan die leefbaarheid alleen realiseren door samen te werken met alle andere mensen in de stad. Een goede handhaver denkt zo: een probleem heeft meerdere oplossingen, maar met welke oplossing bereik ik het meeste op de lange termijn? Is er bijvoorbeeld een voetgangersgebied met veel overlast van fietsers? Dan kan ik vandaag wel alle fietsers op de bon slingeren, maar dan kan ik daar morgen weer gaan staan om hetzelfde te doen. Alleen door plaatselijke partijen erbij te betrekken en samen een aanpak op te zetten, kan ik de situatie écht oplossen. Wij zijn uiteindelijk maar een schakel in de hele keten. De burger daar bewust van maken, is misschien nog wel onze grootste uitdaging.