Sara Kadi

Frontlijnwerker
"Ik wil iets terugdoen voor de stad die voor mij zoveel betekent"

Ik ben geboren en getogen in Den haag en woon al mijn hele leven in het Centrum. Voor mij is Den Haag echt ‘De mooie stad achter de duinen’. Het is dan ook niet gek dat ik mijn studie, bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool volgde. Na mijn studie wist ik zeker dat ik voor de gemeente Den Haag wilde werken. Zodat ik mee kan helpen aan het verbinden van alle verschillende culturen en de stranden en bezienswaardigheden nog mooier kan maken.

Van Schoolopdracht naar Frontlijnwerker
Op dit idee kwam ik niet zomaar, tijdens mijn studie heb ik meerdere schoolprojecten voor de gemeente Den Haag uitgevoerd. Voor mij was het laatste project een opdracht van het stadsdeel Escamp het belangrijkste. De opdracht was om een bewonersorganisatie te ondersteunen in de praktische organisatie van het bestuur, maar ook te helpen met het werven van vrijwilligers en het verbinden van buurtbewoners. Het project duurde een half jaar, waarvan ik wekelijks een paar uur in de wijk actief betrokken was. Iets wat ik echt geweldig vond.

In de functie frontlijnwerker ben je onder andere met dezelfde aspecten bezig als het schoolproject in Escamp. Je ondersteunt participatietrajecten, waarbij het bottom-up werken centraal staat. Je haalt de behoeften uit de wijk op en zet dit op de agenda van het stadsdeel. Je gebruikt verschillende methoden om uitdagingen en kansen in de wijken op te pakken en uiteindelijk te realiseren. Daarbij heb je regelmatig contact met bewoners en andere partners om hen bij de projecten te betrekken en op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Terug naar Escamp
Afgelopen september werd ik voor het tweede jaar van mijn fontlijntraject, ingezet in de wijk Vrederust van het Stadsdeel Escamp. Hier was na een buurtonderzoek gebleken dat de bewoners in deze buurt elkaar niet goed kennen en behoefte hadden aan een ontmoetingsplek. Het stadsdeel heeft toen in samenwerking met andere partners een leegstaand pand omgetoverd tot een ontmoetingsplek, en is een externe partij aan de slag gegaan met het opzetten van de basis voor deze ontmoetingsplek. Met mijn komst in september kreeg ik vanuit het stadsdeel de rol coördinator toegewezen om het programma verder te ontwikkelen, de naamsbekendheid te vergroten en hier verschillende organisaties aan te koppelen die bewoners helpen bij hun vragen.

Inmiddels is het aantal bewoners die naar binnen lopen en deelnemen aan de activiteiten flink toegenomen. Het vaste programma is gevormd en wordt echt gevormd door en voor de bewoners. Maar niet alleen in de wijk Vrederust hoorde ik steeds vaker dat ze de ontmoetingsplek weten te vinden, maar ook in een aanliggende wijk Bouwlust kennen ze het! Daar ben ik echt trots op.

Echter door de komst van Covid-19 en de maatregelen van het RIVM kwamen alle activiteiten in en rondom deze ontmoetingsplek stil te liggen, want ook wij waren genoodzaakt om deze ontmoetingsplek te sluiten. Samen met een aantal bewoners en professionals uit de wijk overleg ik nu regelmatig digitaal om creatieve manieren te bedenken hoe de bewoners toch betrokken blijven bij deze ontmoetingsplek. Daarnaast doen we alvast zo veel mogelijk voorwerk voor wanneer we weer open kunnen.

Werken met verschillen
Door mijn werk ben ik echt gegroeid. Ik merk vooral dat ik zelfverzekerder ben, communicatief vaardiger en mijn gesprekstechnieken sterk zijn verbeterd. Iets wat erg belangrijk is omdat ik constant in contact ben met bewoners, professionals en verschillende lagen en diensten van de Gemeente. Zo moet je onderscheidt maken in je communicatie met een burger of een wethouder. Erg belangrijk, maar dat leer je door het te doen. Want elk stadsdeel heeft zo haar uitdagingen, maar zeker ook kansen. Den Haag is gewoon een stad met ontzettend veel ontwikkelingen op zowel sociaal als fysiek gebied. Met haar verschillende culturen en bezienswaardigheden en niet te vergeten een interessante geschiedenis, blijft dit voor mij echt mijn mooie stad achter de duinen.