Kissemmee Donker

Gezinscoach in Opleiding, Stagiair CJG (2020)
"Tijdens mijn stage heb ik geleerd breder te kijken naar de situaties van de gezinnen"

Bijna alle studenten van mijn jaar wilde bij de Gemeente Den Haag stagelopen, omdat er veel (door)groeimogelijkheden zijn voor de studenten. Dat wilde ik ook! Een stageplek waar ik veel kon leren.

Eigen werkstijl creëren. 
Elke dag is anders bij mijn stage bij de jeugdhulp. De ene dag ben ik veel op kantoor aan het werk en de andere dag ben ik meer op pad op bijvoorbeeld een huisbezoek. Als gezinscoach in opleiding loop je met verschillende collega’s mee. Je ervaart hoe zij gesprekken voeren, rapporteren en de zaken oppakken. Want elk gezin is anders en vraagt om een andere aanpak. Dit helpt niet alleen het gezin maar zorgt ook dat ik als stagiaire veel verschillende werkmethodes leer. Na een tijdje mocht ik zelf onderdelen oppakken, maar werd ik door collega’s wel nog ondersteund. Ze zijn allemaal erg betrokken en geven mij het gevoel dat ik mezelf kan zijn. Je krijgt vanaf het begin feedback op je werk en je moet wekelijks reflecteren. Maar dit geeft je veel inzicht in je eigen kwaliteiten en helpt je om een eigen werkstijl te creëren.

Goed luisteren
Tijdens mijn stage heb ik geleerd breder te kijken naar de situaties van de gezinnen. Hiermee bedoel ik dat je niet oppervlakkig moet kijken naar wat je geleerd hebt, maar ook echt de tijd neemt om een gezin te leren kennen. Zo heb ik de afgelopen maanden een gezin ondersteund wat pas in Nederland was, en veel vragen had over de Nederlandse cultuur en opvoeding. Door goed te luisteren, geen vooroordeel te hebben en zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun leefwereld, heb ik het voor elkaar gekregen om opvoedtips te geven. Maar ook taallessen voor het gezin en dagbesteding voor de kinderen te regelen. De moeder was echt zo dankbaar na de hulp, dat gaf mij ook een gevoel van trots!

Lerend professional
In de Jeugdhulp kan ik altijd meekijken bij andere afdelingen om te zien hoe zij het doen. Daarnaast kan ik bij iedereen binnen Gemeente Den Haag terecht met vragen. Ik word echt meegenomen in casussen als collega en een lerende professional. Iedereen waardeert mijn inbreng dan ook echt, en dat is fijn! Daarnaast sluit deze stage ook heel goed aan bij de dingen die ik op school leer. Het komt allemaal voor binnen het werk, de methodieken, gespreksvaardigheden en wetten en regels omtrent jeugdhulp. Ik zou dan ook iedereen aanraden om hier stage te lopen als je de kans krijgt omdat binnen de gemeente Den Haag heel veel kan groeien, zowel als student als jongprofessional.