Gert-Jan Aleman

Vitaliteitsmanger en manager Arbo Centrum
"Ik heb 3 maanden met een knoop in mijn maag gelopen"

‘Ik was ooit manager in een typisch mannenbedrijf met een echte mannencultuur. Ik was manager en homoseksueel en dat vond ik best een uitdaging. Ik was al 12 jaar uit de kast en daar had ik geen moeite mee. Maar in zo’n mannencultuur vond ik dat lastig. Daarom heb ik er de eerste 3 maanden niks over gezegd.

Leuke baan
Ik merkte dat ik mijzelf niet kon zijn, omdat er best veel grapjes werden gemaakt over homo’s. Dat vond ik confronterend en dus hield ik mijn mond. Ik merkte wel dat het wat met me deed. Ik voelde mij eigenlijk best wel klote, want ik had een ontzettende leuke baan en leuke collega’s. Maar ik twijfelde of ik voldoende gezag zou hebben op het moment dat ik uit de kast zou komen. Thuis was mijn leven in balans, dat was helemaal niet het probleem. Maar op het werk deed ik me anders voor dan ik was.

Knoop
Ik heb na 3 maanden mijn eigen managementteam, waar ik toen leiding aan gaf, verteld dat ik homo ben. Ze reageerden eigenlijk niet. Dat vond ik raar en best irritant. Ik vroeg waarom ze niet reageerden. De één zei: Wat doet dat ertoe? En de ander zei: Alsof we dat niet wisten. Ik zakte door de grond. Ik had dus 3 maanden met een knoop in mijn maag gelopen, terwijl ze het allang wisten en er geen oordeel over hadden. Fijn!

Versprekingen
Uiteindelijk is het daardoor meer bekend geworden onder de collega’s. En natuurlijk waren er soms versprekingen. Dat een collega aan mij vroeg: ‘Hoe is het nu met uw vrouw? Euh, sorry u heeft natuurlijk geen vrouw.’ Dat waren alleen maar leuke en grappig momenten. Ik heb er verder nooit last van gehad.

Meer energie
Ik heb ervan geleerd om altijd mezelf te zijn. Ik doe mezelf niet anders voor dan dat ik ben. Ik merk dat er hierdoor meer energie vrijkomt om me te concentreren en te focussen op de dingen die er wel toe doen. Dat lukte me niet in die 3 maanden waarin ik bezig was met mijn coming-out op de werkvloer. Zonde, denk ik nu. Daardoor kwamen mijn kwaliteiten niet uit de verf.

Tip
Wees jezelf. Laat aan mensen merken: ‘What you see, is what you get’. En ga weg bij een bedrijf als je niet geaccepteerd wordt. Ik werk nu bij de gemeente Den Haag en voel me helemaal geaccepteerd. Dit is een ontzettend fijne werkgever waar je overal mag zijn wie je bent. Ik hoop dat iedereen dat binnen deze gemeente ook zo ervaart. En zo niet? Dan drink ik graag een kopje koffie met je!

Op 6 oktober 2020 is het Diversity Day. In heel Den Haag besteden we aandacht aan diversiteit. Het thema van Diversity Day is: jezelf zijn. Kun je jezelf zijn in je werk? Waarin wel en waarin niet? In deze serie vertellen 6 medewerkers hun ervaringen. Dit is hun waarheid.

​​​​​​​​​​​​​​​We werken bij de gemeente met elkaar aan een inclusievere werkomgeving. D​e gemeente Den Haag organiseert daarom opnieuw een Diversiteit en Inclusie Week. Van 6 oktober tot en met 9 oktober kunnen de ambtenaren er iedere dag een keuze uit online lezingen en webinars maken om aan mee te doen.