IT | Data | Technologie

IT | Data | Technologie

Gemeentelijke dienstverlening gaat 24 uur per dag door. Verkeersmanagement, schoonhouden van de straten, verlenen van vergunningen of subsidies, innen van belastingen en het verstrekken van uitkeringen. Daar komen grote opgaven bij zoals de bevolkingsgroei, de energietransitie, huisvesting, bereikbaarheid en veiligheid. Dit houdt niet alleen in dat alle ICT systemen goed op elkaar moeten aansluiten en betrouwbaar veilig en robuust moeten zijn. Daarnaast hebben een enorme stroom aan data die ons enorm veel inzichten geeft. Deze inzichten zijn steeds belangrijker voor onze dienstverlening en steeds meer dienstverlening gaat dan ook over naar het data gedreven werken. Dat betekent continu onderhoud van bestaande systemen en tegelijkertijd blijven vernieuwen en innoveren. We staan open voor nieuwe technologie├źn en slim datagebruik en grijpen de kansen van digitale innovatie met beide handen aan. 

Faciliteren van Digitalisering

Bij deze ontwikkelingen kijken we ook naar onszelf. Wat is er nodig om de steeds verdergaande digitalisering van onze dienstverlening te faciliteren? Flexibiliteit, wendbaarheid, betrouwbaarheid en data gedreven werken. Omarmen van innovaties, zoals het Smart City-project met onder andere aandacht voor veiligheid (slimme lantaarnpalen) en duurzaamheid (een energiemarktplaats). We bieden steeds meer IT-diensten aan as-a-service vanuit de cloud. We maken de overstap naar teams die kort cyclisch samenwerken met de vakdisciplines in de business om maximale waarde te kunnen leveren. We gaan Agile werken, niet als doel, maar als middel. Om al deze ambities te kunnen waarmaken organiseren we ook onszelf anders. 

De transitie van informatiebeheer

Van het analoge denken richting digitaal voor deze opgave staat de afdeling informatiebeheer.

Nieuwe communicatiemiddelen en de Wet Open Overheid vragen een andere manier van werken en daardoor een afdeling volop in ontwikkeling!

Meer weten? Lees hier alles over de transitie van ons informatiebeheer

Urban Data Platform (UDP)

Het Urban Data platform is de Haagse landingsplaats voor data, waarbij we de verschillende databronnen inzichtelijk en toegankelijk maken. Het platform zorgt nu voor dataopslag, datatransport en dataverwerking ten behoeve van Business Intelligence, Analytics en Onderzoek en in de toekomst ook voor extern datadeling.

Meer weten? Lees hier alles over het Urban Data Platform