De transitie van informatiebeheer in Den Haag

De transitie van informatiebeheer

Ons Haags Informatiebeheer is volop in ontwikkeling; we gaan van het analoge denken richting digitaal informatiebeheer. Waar wij eerst nog papieren documenten hadden, hebben we nu steeds meer te maken met webformulieren, digitale documenten en emailverkeer. Deze ontwikkelingen vragen niet alleen een andere manier van werken, maar ook specialistische kennis zoals security, privacy maar ook architecten zodat we de informatie goed kunnen beheren.

Digitaal informeren op maat

Onze prioriteit ligt op het digitaliseren, beheren en het ter beschikking stellen van gegevens voor de diensten die vooraan de lat staan richting de burger; zoals parkeren, paspoort of verschillende vergunningen. Hierbij bieden wij de informatie niet alleen digitaal aan, maar zorgen we ook dat het goed beheert wordt zodat er geen digitale chaos ontstaat.

Deze digitale dienstverlening moet 24/7 beschikbaar zijn. En de burger moet makkelijk vanuit huis alle digitale informatie snel kunnen inzien vanuit één centraal punt; mijndenhaag.nl. Daarnaast blijft de technologie zich natuurlijk verder ontwikkelen met innovatieve tools zoals; kunstmatige Intelligentie en robotisering. Waardoor er voor de burger in de toekomst de informatie naar keuze en op maat ter beschikking komt!

Wet Open Overheid

Door de Wet Open Overheid moet je als gemeente na twee weken stukken openbaar laten zien. Dat betekent dat we vooraf moeten weten wat onze gemeentelijke processen van ons vragen en waar de informatie beschikbaar wordt gesteld.

Daarnaast is de manier van hoe wij data opslaan ook veranderd. Door middel van metadata moeten we bestanden zodanig pinpointen dat de informatie makkelijk te vinden is. Waar we met analoge documenten nog genoeg hadden aan 5 ingevulde datavelden zijn dit er nu al 22 velden die nodig zijn om een document betrouwbaar en makkelijk toegankelijk te maken.