Traineeprogramma

Voor het traineeprogramma van de gemeente Den Haag zijn wij op zoek naar zelfbewuste starters, die openstaan voor nieuwe ervaringen en ontwikkelingen. Jij brengt met jouw persoonlijkheid, achtergrond en talent nieuwe perspectieven binnen de gemeente Den Haag. Zo draag jij bij aan de organisatie en de stad van morgen.

Ben jij onze nieuwe trainee?

Solliciteren

Vanaf 22 april tot 13 mei kan je solliciteren voor het traineeprogramma via de onderstaande knop.

Voor deze procedure hoef je geen motivatiebrief te schrijven. We vragen je wel om je CV te uploaden. Dit is ook een verplicht veld in ons sollicitatiesysteem. We doen dit om na te kunnen gaan in hoeverre je meer of minder dan drie jaar (relevante) werkervaring hebt. Dit is excl. stages en afstudeerstages/onderzoeken en incl. promotieonderzoek. Je CV nemen we verder niet mee in de selectieprocedure, aangezien we werven op basis van talent.

Ben jij maatschappelijk betrokken en wil je graag als trainee voor de gemeente Den Haag werken? Dan ben je vast benieuwd wat het traineeprogramma inhoudt. Je doet twee jaar werkervaring op binnen de gemeente Den Haag. Daarnaast volg je een opleidingsprogramma met je mede-trainees.

Je vervult in 2 jaar 3 verschillende functies die aansluiten bij je ontwikkelvraag. We dagen je daarbij uit om uit je comfortzone te treden en zo je talent te verdiepen en verbreden. Door werkervaring op te doen waar je zelf wellicht niet direct aan denkt, leer je jouw potentieel optimaal te benutten en ben je na het traineeship breder inzetbaar.

In het traineeprogramma ontwikkel je vele kanten van jezelf. Naast je reguliere werk krijg je de ruimte om eigen initiatieven te ontplooien en meer verantwoordelijkheid naar je toe te trekken. Je wordt uitgedaagd om binnen je functie veel uiteenlopende rollen op je te nemen en vanuit verschillende disciplines naar een vraagstuk te kijken.

Het traineeship is een fulltime programma van 40 uur per week. De verhouding tussen werkplek en opleidingstraject is 80% – 20%. Je volgt dus gemiddeld één dag per week het opleidingsprogramma, dat bestaat uit de volgende onderdelen:

Persoonlijk ontwikkelingsprogramma
Trainee word je omdat je ambitieus bent. Omdat je wilt groeien. Omdat je maatschappelijk betrokken bent. Om al die ambities waar te maken, is het belangrijk dat jij goed weet wie je bent en hoe je met je kwaliteiten en valkuilen omgaat. Daarom neem je deel aan een persoonlijk ontwikkelingsprogramma om jezelf verder te ontwikkelen, als professional en als mens.

Inhoudelijke trainingen
Om jou goed op weg te helpen tijdens de je traineeship, staat er ook een inhoudelijk trainingsprogramma voor je klaar. Onderwerpen als politiek-bestuurlijke gevoeligheden en projectmatig werken komen aan bod. Zo word jij een waardevol onderdeel van elk team.

Netwerk
Als trainee bouw je een groot netwerk op binnen en buiten de gemeente. Zowel vanuit jouw functies als door de interne en externe activiteiten die je met je mede-trainees organiseert. Ook brengt netwerkgroep IBT(Externe link) (Interbestuurlijke Trainees) trainees van verschillende overheidslagen bij elkaar om op diverse manieren kennis uit te wisselen.

Werkbezoeken
Samen met jouw traineegroep ga je op werkbezoek bij maatschappelijke organisaties in Den Haag. Denk aan een kijkje bij het Haagse daklozenloket of het Haagse GIS (Geographical Information System)-centrum, dat big data overzichtelijk visualiseert in kaarten. Maar denk ook aan een bezoek aan de Haagse stranden om te praten met de mensen achter diverse initiatieven om Kijkduin en Scheveningen aantrekkelijk te maken.

Organisatiebrede projecten
Het is belangrijk dat afdelingen binnen de gemeente Den Haag samenwerken. Samen met de andere trainees start je projecten voor organisatiebrede thema’s, zoals duurzaamheid. Onderdeel van zo’n project is bijvoorbeeld het organiseren van een symposium over dat thema, voor professionals binnen de gemeente Den Haag.

Team
Wij geloven in de waarde van samen ontdekken en groeien, daarom volg jij dit traineeprogramma niet alleen. Samen met een groep van zeven andere trainees vorm je een team, waarmee je de trainingen volgt. Tijdens het begin van het traineeprogramma wordt er veel aandacht besteed aan teambuilding en intervisie, zodat er met elkaar een veilige, vertrouwde basis wordt gecreëerd.

Je doet straks veel werkervaring op, maar daarnaast vinden we het ook belangrijk om jou te ondersteunen in je ontwikkeling. Het traineeprogramma is gericht op je professionele en persoonlijke groei. Want als jij jezelf bent en je persoonlijke kwaliteiten inzet op het werk, bereik je de beste resultaten voor onze organisatie en de stad.

Daarom volg je als trainee een opleidingsprogramma om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt hier de ruimte om zelf te kijken wat je nodig hebt. Daarnaast doorloop je ook een ontwikkeltraject samen met je mede-trainees. Door samen te werken en die samenwerking te zien als leerschool, zal je merken dat je een snelle ontwikkeling doormaakt.

Bij ons krijg je de kans om door te groeien naar verschillende functies binnen de gemeente (zoals veranderkundige, programmamanager of adviseur) of verder te specialiseren in een discipline wat je heeft gegrepen tijdens je traineeprogramma.

Gedurende het traineeprogramma ga je intensief aan de slag met jouw volgende stap, dit doe je samen met je begeleider en je team. Hierdoor ben jij straks van toegevoegde waarde voor de inwoners en ondernemers van Den Haag. Als maatschappelijk betrokken starter is dat wat jij wil!

Waar kom je straks terecht?
Onze organisatie kent sinds 1998 trainees. Veel trainees gingen jou dan ook voor en maakten een mooie stap naar een betekenisvolle baan bij de gemeente Den Haag. Hieronder lees je hun verhalen.

Fase 1. Solliciteren 22 april tot 13 mei 2024.
Fase 2. Gesprek met de programmamanager en recruiter – 21 t/m 24 mei 2024
Fase 3. Assessment dag – 19 juni 2024
Fase 4. Arbeidsvoorwaarden – week van 24 juni 2024
Fase 5. Matching traineeopdracht – juli / augustus 2024

Wil je meer weten over de individuele stappen in het selectieproces?

Trainees ontvangen een startsalaris van €3.708,-. Daarnaast krijg je eerst een contract van 12 maanden. Beide tevreden? Dan bieden we je graag een vast contract aan.

Trainees ontvangen een goed startsalaris; €3.708,-. Net zoals andere werknemers die in dienst zijn bij de Gemeente Den Haag krijg jij eerst een contract voor 12 maanden. Zijn we daarna beide tevreden? Dan bieden we je graag een contract voor onbepaalde tijd aan. De overige arbeidsvoorwaarden zijn gelijk aan die voor andere werknemers binnen de gemeente Den Haag.

Bekijk de arbeidsvoorwaarden en regelingen van de gemeente(Externe link)

Ons traineeprogramma is iets voor jou want jij…

  • wilt je unieke zelf zijn en bent bereid deze steeds meer te laten zien;
  • hebt binding met Den Haag en hart voor het publieke domein;
  • bent gedreven en wil jezelf én de stad ontwikkelen;
  • gebruikt je talenten om in verbinding met anderen tot een beter resultaat te komen;
  • bent bereid door middel van zelfreflectie en feedback van anderen te werken aan je persoonlijke groei.

Wij zijn vooral nieuwsgierig naar jou als persoon. Jouw persoonlijkheid en motivatie kunnen ons helpen inzicht daarin te krijgen. Wat is jouw talent, welke impact wil jij creëren en wat wil je graag leren? Laat daarin dus los wat je denkt dat wij graag willen horen en probeer je motivatie zo eigen mogelijk te maken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en lees alles over onze trainees, events en de aanmeldperiodes.

Meld je nu aan!

(Oud) Trainees vertellen

"Het voelt echt als een once-in-a-lifetime kans"

Vincent Gooijer – Trainee Sept '23 – Beleidsadviseur Luchtkwaliteit

Trainees vertellen