Robin van der Ende

“Je kan echt werk beetpakken dat je leuk vindt, zolang het bijdraagt aan de doelstellingen van de afdeling”

Vanuit de gemeente hebben we heel erg veel geografische data, ookwel geodata. Deze data is een schat aan informatie voor verschillende diensten maar komt uit onbewerkt uit verschillende bronnen.  Samen met mijn collega’s zorg ik dat deze data inzichtelijk en overzichtelijk wordt voor de klant. 

Geografische data

Als productmanager bij Geo-informatie zorg ik, samen met 50 andere collega’s dat Geodata bewerkt, geanalyseerd en in een voor de klant overzichtelijke manier gepresenteerd wordt aan zowel interne afdelingen als externe partijen waaronder ook burgers. Omdat je met veel verschillende data werkt, is het werk maar ook de informatievraag verschillend per partij. Het varieert van simpele Excel lijsten of kaarten aanleveren tot ingewikkeldere webapps, dashboards of FME-routines. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een dashboard voor meldingen van burgers omtrent de openbare ruimte(Externe link) en gebruiken we deze themadashboards(Externe link) om te zien hoe het met een bepaald thema ervoor staat in de stad.

Data gedreven werken van wonen tot boombeheer

Wat leuk is aan het werk is dat je afdelingen echt verder kan helpen met data gedreven werken. Zo heb ik in de tweede helft van 2019 een dashboard ontwikkeld voor woningbouwproductie. Deze is gepresenteerd voor het directieteam van wonen. Zij waren zo enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid en de bijbehorende kaartcomponent dat naar aanleiding hiervan wij ook dashboards voor andere afdelingen, waaronder economie en mobiliteit op dezelfde wijze mogen maken.

Een ander voorbeeld is bij de afdeling boomverzorging bij het groenbedrijf. Hier heb ik samen met een collega de werkzaamheden een stuk efficiënter gemaakt middels een workflow in ArcGIS Online. Werknemers hoeven niet meer met papieren kaarten, lijsten en Excelsheets naar buiten die ze later weer moeten digitaliseren. Nu kunnen de medewerkers via overzichtelijke en eenvoudige keuzemenu’s de gegevens grotendeels zelf invoeren en toont de tablet uitsluitend informatie die op dat moment relevant is voor die werkzaamheden. Daarnaast maken de tablets ook de routering veel efficiënter, aangezien ze direct een routebeschrijving maken. Zo komen de boomverzorgers niet twee keer per dag nagenoeg op dezelfde locatie en rijden de tractoren en vrachtwagens niet meer van hot naar her door de stad. Nog een bijkomend voordeel is dat de uitstoot van uitlaatgassen daarmee ook verminderd wordt.  Alles wat nu via de tablets wordt ingevoerd, gaat dan daarna weer naar een dashboard ter monitoring van de boomverzorging. Zodat ze weten wat de status van het watergeven van deze bomen is. Uiteindelijk komen er in de toekomst ook slimme meters bij, sensoren die zelf aangeven wanneer een boom water nodig heeft.

Innoveren

Met de afdeling staan we voor verschillende uitdagingen maar de twee grootste zijn; data op orde en de gebruiker centraal. Hierin zijn we echt aan het innoveren en ontwikkelen en bekijken we ook welke nieuwe toepassingen we kunnen gebruiken. Zo werken we bij de gemeente met een zeer handige ETL-tool, FME, van welke ik voor de gemeente alleen van gehoord had. Maar zijn we ook bezig met 3D beeld en kijken we hoe we artificiële intelligence of burgerparticipatie in kunnen zetten. Zo gaan we bijvoorbeeld ten behoeve van de energietransitie binnenkort starten met een datalab energietransitie. Hierin kunnen betrokken collega’s en bewoners uit de wijken met behulp van onze toolling zelf analyses uitvoeren op (geografische) data.

Doen wat je leuk vindt

Wat ik zo fijn vond aan toen ik kwam werken bij onze afdeling was om terecht te komen in een omgeving met gelijkgestemden, waarbij je allemaal een beetje dezelfde taal spreekt. Ook staat ontwikkeling echt centraal en kun je werk beetpakken dat je leuk vindt, zolang het bijdraagt aan de doelstellingen van de afdeling. Zelf ben ik erg leergierig, dus dat is een goede match. Ik heb de laatste 2 jaar dan ook meer inzicht gekregen in mijn sterke punten, welke ik nu ook goed kan inzetten in de uitdagingen waar we als gemeente voor staan. Daarnaast zijn we als team dus nog volop in ontwikkeling en zijn we echt veel aan het experimenteren met dingen, dus er liggen nog genoeg mooie uitdagingen en kansen om door te groeien.