Trainee:Doen en leren

Wat ga je doen en leren?

Ben jij maatschappelijk betrokken en wil je graag als trainee voor de gemeente Den Haag werken? Dan ben je vast benieuwd wat het traineeprogramma inhoudt. Je doet twee jaar werkervaring op binnen de gemeente Den Haag. Daarnaast volg je een opleidingsprogramma met je mede-trainees.

Je vervult in 2 jaar 3 verschillende functies die aansluiten bij je ontwikkelvraag. We dagen je daarbij uit om uit je comfortzone te treden en zo je talent te verdiepen en verbreden. Door werkervaring op te doen waar je zelf wellicht niet direct aan denkt, leer je jouw potentieel optimaal te benutten en ben je na het traineeship breder inzetbaar.

In het traineeprogramma ontwikkel je vele kanten van jezelf. Naast je reguliere werk krijg je de ruimte om eigen initiatieven te ontplooien en meer verantwoordelijkheid naar je toe te trekken. Je wordt uitgedaagd om binnen je functie veel uiteenlopende rollen op je te nemen en vanuit verschillende disciplines naar een vraagstuk te kijken.

Opleidingsprogramma

Je doet straks veel werkervaring op, maar daarnaast vinden we het ook belangrijk om jou te ondersteunen in je ontwikkeling. Het traineeprogramma is gericht op je professionele en persoonlijke groei. Want als jij jezelf bent en je persoonlijke kwaliteiten inzet op het werk, bereik je de beste resultaten voor onze organisatie en de stad.

Daarom volg je als trainee een opleidingsprogramma om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt hier de ruimte om zelf te kijken wat je nodig hebt. Daarnaast doorloop je ook een ontwikkeltraject samen met je mede-trainees. Door samen te werken en die samenwerking te zien als leerschool, zal je merken dat je een snelle ontwikkeling doormaakt.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Het traineeship is een fulltime programma van 40 uur per week. De verhouding tussen werkplek en opleidingstraject is 80% – 20%. Je volgt dus gemiddeld één dag per week het opleidingsprogramma, dat bestaat uit de volgende onderdelen:

Persoonlijk ontwikkelingsprogramma

Trainee word je omdat je ambitieus bent. Omdat je wilt groeien. Omdat je maatschappelijk betrokken bent. Om al die ambities waar te maken, is het belangrijk dat jij goed weet wie je bent en hoe je met je kwaliteiten en valkuilen omgaat. Daarom neem je deel aan een persoonlijk ontwikkelingsprogramma om jezelf verder te ontwikkelen, als professional en als mens.

Inhoudelijke trainingen

Om jou goed op weg te helpen tijdens de je traineeship, staat er ook een inhoudelijk trainingsprogramma voor je klaar. Onderwerpen als politiek-bestuurlijke gevoeligheden en projectmatig werken komen aan bod. Zo word jij een waardevol onderdeel van elk team.

In verbinding

Als trainee bouw je een groot netwerk op binnen en buiten de gemeente. Zowel vanuit jouw functies als door de interne en externe activiteiten die je met je mede-trainees organiseert. Ook brengt netwerkgroep IBT (Interbestuurlijke Trainees) trainees van verschillende overheidslagen bij elkaar om op diverse manieren kennis uit te wisselen.

Werkbezoeken

Samen met jouw traineegroep ga je op werkbezoek bij maatschappelijke organisaties in Den Haag. Denk aan een kijkje bij het Haagse daklozenloket of het Haagse GIS (Geographical Information System)-centrum, dat big data overzichtelijk visualiseert in kaarten. Maar denk ook aan een bezoek aan de Haagse stranden om te praten met de mensen achter diverse initiatieven om Kijkduin en Scheveningen aantrekkelijk te maken.

Organisatiebrede projecten

Het is belangrijk dat afdelingen binnen de gemeente Den Haag samenwerken. Samen met de andere trainees start je projecten voor organisatiebrede thema’s, zoals duurzaamheid. Onderdeel van zo’n project is bijvoorbeeld het organiseren van een symposium over dat thema, voor professionals binnen de gemeente Den Haag.

Team

Wij geloven in de waarde van samen ontdekken en groeien, daarom volg jij dit traineeprogramma niet alleen. Samen met een groep van zeven andere trainees vorm je een team, waarmee je de trainingen volgt. Tijdens het begin van het traineeprogramma wordt er veel aandacht besteed aan teambuilding en intervisie, zodat er met elkaar een veilige, vertrouwde basis wordt gecreëerd.

Nieuwsgierig geworden?

Laat je e-mail achter en blijf op de hoogte van het programma en sollicitatieproces!