Steffanie Merema

Projectmanager Meerjarenprogramma Kunstwerken

“Al heb ik er zelf nooit gewoond, na 14 jaar werken voor Den Haag voelt het toch wel een beetje als ‘mijn stad’.”

Met mijn projectteam werken we aan civiele kunstwerken. We houden ons vooral bezig met onderhoud maar het is niet zo dat we alles simpelweg één op één vervangen. Vanuit het programma wordt per gebied bekeken wat andere opgaven zijn, zodat werk met werk gemaakt kan worden en de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd wordt. Zo onderhouden we de stad maar kijken we ook meteen hoe we de stad mooier kunnen maken.

Civiele kunstwerken

Als projectmanager van het meerjarenprogramma Kunstwerken houd ik mij bezig met de civiele kunstwerken die zich in de stad bevinden. Dit zijn geen schilderijen of beelden, maar bijzondere constructies. In de wegen- en waterbouw zijn kunstwerken een door mensen gemaakt bouwwerk, dat niet voor bewoning is bestemd. Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor het team dat zich bezighoudt met de vervanging van kademuren en vaste bruggen. Hoewel ik zelf geen technische achtergrond heb, heb ik gelukkig een team vol knappe koppen die dat wel hebben. Ik zorg ervoor dat de planning gehaald wordt, de juiste documenten worden vrijgeven en rapporteer aan de interne opdrachtgever.

De Hemsterhuisbrug in oude ere hersteld

Eén van de projecten waar ik trots op ben dat mijn team heeft opgeleverd is de Hemsterhuisbrug, welke tussen de Noordwal en de Veenkade ligt. In eerste instantie wilden we de brug ophogen, omdat de doorvaarthoogte slechts 90 centimeter is. Maar omdat de brug een Rijksmonument is, werd daar geen goedkeuring voor gegeven. Vervolgens is in overleg met belanghebbenden in de omgeving de brug weer in oude ere hersteld en draaibaar gemaakt. We hebben zelfs het oude wachtershuisje weer hersteld. En hoewel het project lang heeft geduurd is het resultaat daar, de brug is echt prachtig geworden.

Piet Heinplein

Het andere project wat we in 2024 hebben opgeleverd is het Piet Heinplein. Een eeuw geleden is op deze locatie de gracht overkluist, omdat er meer ruimte voor de auto gemaakt moest worden. De fundering van beide bruggen was in slechte staat en moest vervangen worden. Door de noodzakelijke vervanging ontstond hier een kans om de stad een kwaliteitsimpuls te geven. De gracht is nu weer zichtbaar, breder gemaakt en er is een opstapplek voor boten gerealiseerd. De voorbereiding van het project was complex, onder andere doordat de ondergrond vol lag met kabels en leidingen en er vleermuizen onder de oude overkluizing aanwezig waren.  

Ontwikkeling binnen de gemeente

De komende tijd ligt mijn focus vooral op interne uitdagingen, hoe zorgen we dat we samen met elkaar de veranderende opgave kunnen oppakken. Geld is niet onbeperkt beschikbaar en ook vanwege duurzaamheid kijken we steeds meer hoe we de levensduur van de kunstwerken kunnen verlengen, zodat we niet alles hoeven te vervangen. Genoeg nieuwe uitdagingen voor mij binnen dit programma. Mijn ervaring voor je eigen ontwikkeling is dat binnen de gemeente bijna alles kan en mag, zolang je zelf de kansen grijpt. Het word je niet aangedragen op presenteerblaadje, maar er liggen ontzettend veel ontwikkelkansen. Zelf ben ik via projectcontrol, manager projectbeheersing naar technisch manager en nu uiteindelijk als projectmanager aan de slag gegaan.

Leuke collega’s

In mijn programma zitten ongeveer 35 mensen die verdeeld zijn over de verschillende clusters van het Ingenieursbureau Den Haag, waar we onder vallen. Deze 35 mensen zie ik echt als mijn directe collega’s. We ondernemen ook regelmatig activiteiten  buiten werk. Zo zijn we een keer op eigen kosten met een groep gaan dansen en gaan we in mei voor de 2e keer de grachten wat schoner maken op de SUP! Het is echt een heel gezellige en leuke plek om te werken. Den Haag is ook gewoon een leuke stad. Al heb ik er zelf nooit gewoond, na 14 jaar werk voelt het toch wel een beetje als ‘mijn stad’.