Katleen van den Meerschaut
“Elk project heeft unieke Haagse elementen wat het werk altijd interessant en uitdagend maakt”
Sinds 2019 ben ik werkzaam voor de Gemeente Den Haag als projectleider stedelijke ontwikkeling, in het stadsgebied Noord. In Noord ben ik betrokken ben bij de renovatie van het Binnenhof en daarnaast werk ik aan verschillende herontwikkelingen van gebouwen. Samen met verschillende vakdisciplines proberen we de stad zo goed mogelijk bereikbaar en leefbaar te houden.
De stad leefbaar houden
Als projectleider Stedelijke Ontwikkeling werk je aan projecten voor de buitenruimte, mobiliteit of aan de gebiedsontwikkelingen. Zelf werk ik in het projectteam Noord, waar de Internationale Zone en het centrum onder vallen. Nu is het centrum niet echt een gebied waar prioritair nieuwbouw wordt neergezet, maar er gebeurt wel veel. Zeker als je kijkt naar de binnenstad. Ik houd me daar vooral bezig met de transformatie van gebouwen, zoals winkels die leeg komen te staan en die een andere functie krijgen. Een voorbeeld van zo’n gebouw is de voormalige V&D / Hudson Bay, waar nu de Universiteit Leiden in komt. Toch kan je niet zomaar een gebouw een andere functie geven. Je moet goed kijken wat het met de omgeving doet en of dit past. Zo hebben we te maken met woningnood. In winkelgebieden is er boven winkels vaak ruimte voor woningen. Maar een gebied wat is ingericht als een winkelgebied, is niet automatisch ook een fijn woongebied. Het roept vragen op, op onderwerpen zoals afvallogistiek en fiets parkeren. Die puzzel leggen om te zorgen dat het voor iedereen leefbaar en prettig blijft, is een complexe puzzel maar wel heel leuk om gezamenlijk over na te denken en voor elkaar te krijgen.
Fietsen in de Grote Marktstraat
Een ander voorbeeld van die complexiteit is het fietsen in het winkelgebied in de Grote Marktstraat. Hier komt veel meer bij kijken dan men in eerste instantie denkt. Je kan namelijk heel eenvoudig zeggen: we zetten een bord neer dat je hier niet meer mag fietsen, maar waar gaan die fietsers dan naar toe? Hoe komen zij aan op bestemming? Je moet dus een goede alternatieve route voor de fietsers bieden en dat kan een daadwerkelijke aanpassing in de omgeving betekenen. Om dat tot een succes te maken gaat het over participatie maar ook communicatie met de omgeving; de mensen die daar wonen, werken en fietsen. Zo ligt het dus niet altijd aan het begin van het project voor de hand wat de uitkomst van je project is, en dat is lastig maar ook erg leuk!
De renovatie van het Binnenhof
Eén van de bijzondere projecten waar ik nu bij betrokken ben, is de renovatie van het Binnenhof. Dat is echt een heel bijzondere opgave met een lange doorlooptijd. We werken samen met het Rijksvastgoedbedrijf om in de komende jaren dat bijzondere stuk van de binnenstad bereikbaar en leefbaar te houden. De werkzaamheden van het Rijksvastgoedbedrijf aan het Binnenhof nemen veel tijd en ruimte in beslag en dat midden in het historische en economische hart van de stad! Gedurende die periode kan je niet tegen andere pandeigenaren in de omgeving zeggen: jij mag niets doen aan jouw pand, want er staan al bouwhekken rondom het Binnenhof. Je moet met alle betrokkenen goed nadenken over hoe de omgeving blijft functioneren tijdens de werkzaamheden. We streven ernaar dat, na afloop van de renovatie, de omgeving er zelfs beter bij ligt dan ervoor. Die uitdaging om uit toe zoeken hoe het wél kan, vind ik vaak de mooiste uitdaging in mijn werk.
Het leukste aan werken aan fysiek-ruimtelijke ontwikkelingen is wel dat, wanneer het af is, je uiteindelijk er langs kan fietsen en kan zeggen: kijk daar heb ik aan meegewerkt! Het nadenken over verschillende vraagstukken zoals duurzaamheid, klimaatadaptatie, stedelijke ontwikkelingen en toch zo tastbaar en concreet met de stad bezig zijn, blijft het leukste. Je kan daarmee echt je eigen stempel op je werk en op een vernieuwd stukje van de stad drukken.
Samen werken aan Den Haag
Ons team bestaat vooral uit projectleiders die allemaal op eigen projecten werken. Je werkt als projectleider niet vaak samen met de andere projectleiders aan een project, maar adviseert elkaar wel binnen de deelgebieden zoals Noord of Zuid-West. Je moet namelijk wel weten wat er speelt binnen zo’n deelgebied. Verder werk je in een multidisciplinair projectteam met echte vakspecialisten van verschillende afdelingen binnen de gemeente. Deze specialisten werken ook in vaste gebieden, wat betekent dat je bij verschillende projecten toch vaak samenwerkt met bijvoorbeeld dezelfde stedenbouwkundige of verkeersadviseur. Je bouwt met de vakspecialisten dus samen kennis op over het gebied. Samen met je projectteam werk je dus niet alleen binnen een dienst maar ook stadsbreed. Zo moet je soms collega’s van het sociale domein betrekken omdat de capaciteit van scholen bekeken moet worden bij het realiseren van extra woningen, maar betrek je ook collega’s van Stadsbeheer voor de inrichting van de buitenruimte. Dat maakt het interessant en geeft elk project mooie unieke elementen. Daarbij komt kijken dat Den Haag echt een unieke stad is. Dat betekent dat het nooit standaard is, je altijd maatwerk bezig bent en dat er nog genoeg mooie unieke uitdagingen blijven komen.