Fouad
“Door jezelf in het diepe te gooien, kun je het meeste groeien in je werk. En dat vind ik echt geniaal.”
Een handhaver valt vaak pas op wanneer er een brandje geblust moet worden. Maar het overgrote deel van de tijd zijn we juist bezig om die brandjes te voorkomen. Informatie ophalen en samen zoeken naar een oplossing is onze eerste stap. Een bon schrijven de laatste. Die mentaliteit geef ik mee aan elke nieuwe handhaver die ik in mijn team krijg.
De juiste collega’s op de juiste plek
Als mentor zorg ik er dagelijks voor dat de collega’s op de juiste momenten en met de juiste kennis op de juiste plek staan. Wanneer ze ergens tegenaan lopen ondersteun ik ze door iets voor ze uit te zoeken of ze in contact te brengen met de juiste mensen. In de wintermaanden is dit makkelijker, omdat het team dan een stuk kleiner is. Ik heb dan rond de 12 collega’s onder mijn hoede. Maar in de zomermaanden ben ik verantwoordelijk voor de gehele kuststrook en de nodige opschaling. Dan komen er meerdere teams vanuit andere stadsdelen en disciplines naar Scheveningen en is het aan mij om al die verschillende teams te bundelen tot één team. Deze verantwoordelijkheid vind ik heerlijk! Door jezelf zo in het diepe te gooien, kun je namelijk het meeste groeien in je werk. En dat vind ik echt geniaal.
Op een andere manier iets betekenen
Voordat ik Handhaver werd, heb ik altijd op hoog niveau gespeeld als belofte bij FC Twente. Maar op een gegeven moment werd mijn contract daar niet verlengd en moest ik iets anders vinden. Vanaf dat ik jong was, trok het werken in de veiligheid mij enorm, dus toen ben ik logischerwijs bij de politie gegaan. Toch lukte het me op de een of andere manier niet om daar mijn draai te vinden. Ik miste iets. Voor mijn opleiding moest ik nog een bepaalde module halen met betrekking tot het werken in groengebieden. Ik kreeg toen de tip om mee te gaan lopen met de handhavers van de gemeente Den Haag. Dat heb ik twee weken gedaan en in de eerste week merkte ik al dat ik dé plek voor mij had gevonden. Bij de politie word je echt gestuurd op meldingen, tenzij je wijkagent bent natuurlijk. Maar als handhaver probeer je de meldingen juist zoveel mogelijk te voorkomen. Je gaat de wijken in om informatie op te halen, om verbindingen te leggen en om tot de kern van de problematiek te komen. Vervolgens los je dat met diezelfde mensen op. Als handhaver kun je op een andere manier ook echt iets betekenen voor de burger en de stad. Dat zorgt ervoor dat ik al jaren met plezier naar mijn werk ga.
Onze verschillen maken ons sterk
Ik word wel eens gevraagd of er bepaalde karaktereigenschappen zijn die je een goede handhaver maken. Mijn antwoord is eigenlijk altijd nee. Een effectief team van handhavers zit hem in mijn ogen juist in de diversiteit. Het is eigenlijk net zoals bij voetbal: je kunt nog zo goed zijn maar je moet het met elkaar gaan doen. Een wereldtalent kan weinig bereiken zonder de 10 man erachter. Als deze allemaal exact hetzelfde zijn, heb je weinig kans om te winnen. Als handhaver moet je intentie zijn om de burger te helpen en de stad leefbaar te houden. Ervoor zorgen dat iedereen een fijne ervaring heeft. En ja, je moet wel stevig in je schoenen staan wanneer de situatie daarom vraagt. Maar ieder persoon heeft zijn sterke en minder sterke kanten. Ik idem dito. Het is maar net hoe je met die kanten omgaat. Uiteindelijk zijn het de verschillen in karakter die ervoor zorgen dat wij als team elkaar blijven uitdagen en blijven groeien. Het zijn de verschillende manieren waarop je naar een situatie kan kijken die ervoor zorgen dat we de beste beslissing kunnen maken. En het zijn de successen die we door deze verschillen kunnen boeken die ons werk zo mooi maken.