Arno Segeren

Senior Beleidsmedewerker Economie (2024)
“We werken allemaal met een been in het stadhuis, maar ook met een been in de stad.”
Ik werk al sinds 2009 bij gemeente Den Haag. De eerste keer dat ik solliciteerde bij de afdeling Economie was op basis van een vacature in de Volkskrant. De vacature sloot goed aan bij mijn achtergrond. Tussendoor werkte ik twee perioden voor een tijdelijk project bij de Tweede Kamer. Beide keren dat ik vertrok, heb ik aangegeven dat ik graag weer terug zou komen. Inmiddels is er een nieuwe uitdaging op mijn pad gekomen als Programmamanager Stadmaken / Placemaking en staat mijn ‘oude’ functie open voor een opvolger. Wellicht kan mijn testimonial je overhalen om te solliciteren?
Een functionerende stad
Als Senior Beleidsmedewerker Economie werkte ik aan de transformatie van de Binckhorst. Dit is een voormalig bedrijventerrein dat omgevormd wordt tot een gemengd woonwerkgebied. De uitdaging als je kijkt vanuit de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de stad, ligt op de realisatie van voldoende geschikte bedrijfsruimte. De stad groeit, maar de stad functioneert niet zonder dat deze ook bevoorraad wordt. Ook moeten de inwoners allemaal ergens werken. De afweging van belangen levert interessante discussies op, zowel binnen als buiten het stadhuis.
Verdiepen, verbreden, vernieuwen & opschalen
Gebiedsontwikkeling is meer dan ‘stenen stapelen’. Naast de realisatie van bedrijfsruimte werkte ik aan het versterken van de economische structuur van de stad. Dit door het verdiepen, verbreden, vernieuwen en het opschalen van de economie in specifieke sectoren. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van innovaties. Voor de Binckhorst ligt de focus op ‘impactbedrijven’, bedrijven die werken aan een betere wereld. De Binckhorst vormt ook de locatie voor het ‘Living Lab Binckhaven’, een programma om ook in de buitenruimte te experimenteren met innovatieve oplossingen voor de grote uitdagingen waar de stad voor staat.
Matchmaking
Door ondernemers in een vroeg stadium te koppelen aan projectontwikkelaars in de Binckhorst is er meer begrip ontstaan voor elkaars wensen en eisen ten aanzien van bedrijfsruimte en voor de randvoorwaarden die we als gemeente stellen aan de ruimte zelf, maar ook aan de aangrenzende buitenruimte. Hierdoor is er een vergunning verleent voor een aantal projecten waarin wonen en werken op een goede manier gecombineerd worden, maar ook voor plekken met een puur economische functie.
Het belang van ruimte
Economie bestaat uit ongeveer 70 collega’s. Er is veel (bestuurlijke) dynamiek en mensen werken aan zeer uiteenlopende onderwerpen. Wat ons bindt is de betrokkenheid bij de ondernemers in Den Haag. Dat kan gaan om een grote corporate onderneming, een start-up of een MKB-er in de horeca of de maaksector. We werken allemaal met een been in het stadhuis, maar ook met een been in de stad. Zo wil ik een nóg betere manier bedenken om het belang van ruimte voor werken voor de stad Den Haag naar voren te brengen. Dit kan door de ondernemers meer bij de toekomst van de Binckhorst te betrekken. Bij een gemeente werk je in en voor de stad. Je ziet daadwerkelijk resultaat van je inspanningen. Uiteindelijk gaat het mij om het werken in de stad waar ik woon, binnen een werkveld waar ik veel affiniteit mee heb en met een leuke groep mensen. Bovendien kreeg ik veel vrijheid om concreet invulling te geven aan mijn functie.