Albert Koolma

Expert Landschap
“Werken voor Haag geeft me de kans om mijn stad mooier en leefbaarder te maken.”
Ik werk sinds 1992, met een onderbreking, bij de gemeente Den Haag als Expert Landschap. Nog voor mijn afstuderen zag ik een vacature bij Den Haag die naadloos aansloot bij mijn interesses en vaardigheden. Bovendien heeft mijn opa zijn leven lang bij de Plantsoenendienst gewerkt, dat is natuurlijk ook leuk. Na mijn afstuderen als stedenbouwkundige ben ik over gestapt naar het ruimtelijk bureau BVR. In 2004 ben ik teruggevraagd en sindsdien werk ik weer met veel plezier bij de gemeente.
Impact op de Haagse Openbare Ruimte
Als Expert Landschap bestaat mijn werk uit het adviseren over de inrichting en het beheer van de openbare ruimte, zowel aan partijen binnen als buiten de gemeente. Samen met mijn collega’s werk ik aan de belangrijkste technische opgaven binnen Den Haag en nergens zit je dichter op deze ontwikkelingen dan vanuit een gemeentelijke positie. Werken voor Den Haag leverde me enorm veel kennis op over de ontwikkeling van de stad, van praktisch tot strategisch niveau. Ik leerde dit door de opgedane ervaring in verschillende rollen die ik heb bekleed, van expert en projectmanager tot aan leidinggevende.
Van de Tweede Kamer tot de Binckhorst
Wat ik het leukst vind aan werken voor Den Haag, is de grootte en diversiteit van de organisatie, de zichtbaarheid van ons werk en het schakelen tussen korte en lange termijn projecten. Een van de projecten waar ik bijzonder trots op ben, is het herontwerp van de publieksentree van de Tweede Kamer. Het oorspronkelijke ontwerp van het Rijksvastgoedbedrijf voldeed niet aan de eisen voor veiligheid en gebruik, en werd daardoor afgekeurd. Samen met mijn team hebben we dit ontwerp zonder politieke kleerscheuren van tafel gekregen en een veel beter ontwerp gerealiseerd. De komende maanden ga ik aan de slag met stedenbouwkundige ontwikkelingen bij de verdichting in het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat deze gebieden door inzet van openbare ruimte leefbaar worden en blijven.
Een hechte club
Binnen het Ingenieursbureau maak ik formeel uit van de integrale ontwerpgroep. En hoewel ik vooral daarbuiten werk is het gewoon een fijne groep collega’s. Maar ook de groep van Landschapsarchitecten waar ik voorheen leiding aan gaf, voelt nog als mijn thuis. Het is goed om te zien wat we ontwerpen in de stad en daar bovenuit kunnen stijgen. Van hoe we in detail bestrating detailleren tot hoe we meer ruimte kunnen maken voor voetgangers en de auto minder dominant maken. Maar we borrelen even goed, hebben uitjes en lunchen samen aan een grote tafel op de ontwerpzaal.