Eder Mufunko

Eerstejaars hbo-trainee (2018 - 2020)
"Het traineeship laat je in relatief korte tijd veel ervaring opbouwen."

Ik heb de opleiding bestuurskunde & overheidsmanagement gevolgd met als doel een bijdrage te leveren aan de maatschappij, echter wist ik na mijn opleiding nog niet precies in welke functie ik dit wilde doen. Het traineeprogramma van de Gemeente den Haag sprak mij meteen aan omdat dit een goede uitdaging voor mij zou zijn. Daarnaast leek het mij leuk om mijn talenten en ambitie in te zetten voor het openbare bestuur, en krijg je een extra kijkje in de keuken omdat je twee functies vervult binnen de gemeente en waardevolle contacten op doet.

Processen verbeteren
Allereerst was ik overtuigd dat het traineeprogramma uitdagend voor mij zou kunnen zijn. Het leek me leuk om mijn talenten en ambitie in te zetten voor het openbare bestuur. Ik heb de opleiding bestuurskunde & overheidsmanagement gevolgd met als doel, een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ik heb nooit geweten in welke functie ik dit zou moeten doen. Het traineeprogramma biedt een manier om datgene te achterhalen. Dit is meteen ook de reden dat ik de traineeship meer ambieerde dan een startersfunctie bij de gemeente. Ik wil inzien wat ik leuk vindt en waar ik energie van krijg.

Kun je in maximaal vijf zinnen beschrijven wat voor werk je doet?
In mijn huidige functie ben ik werkzaam binnen het adviesteam procesmanagement. Dit team bestaat uit vijf medewerkers, die voor alle diensten inzetbaar zijn om processen met verschillende methoden en tools continu te verbeteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn het uitvoeren van een klantreis analyseren, Scrum & Agile portfoliomanagementof Lean-traject vanuit DMAIC / PDCA principes dit is het adviseren en ondersteunen bij procesverbetering, procesontwerp en procesimplementatie.

Momenteel voer ik samen met een collega een klantreis uit bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Scheveningen. Hierbij kijken we naar de processen die de cliënten van het CJG en of we deze kunnen verbeteren of optimaliseren. Dit is erg belangrijk voor de doelgroep omdat deze al extra voorzieningen of begeleiding nodig heeft. Wanneer wij in de klantreis verbeter punten vinden die beter passen bij de wensen en behoefte van de cliënten worden deze ook direct geïmplementeerd. Dit maakt het werk gelijk ook erg leuk omdat je echt iets voor deze mensen kan betekenen!

Ongeschreven regels
Werken voor gemeente Den Haag is dynamisch en uitdagend. Er zijn veel ongeschreven gedragsregels die je naarmate je hier langer werkt beetje bij beetje ontdekt. Je hebt te maken met verschillende factoren die soms tegengestelde belangen hebben. Maar binnen de gemeente zijn er altijd meerdere wegen om het gewenste doel te behalen, daarom is netwerken ook zo belangrijk!

Ik blijf het lastig vinden om alle ongeschreven regels te ontdekken en om mijzelf aan te passen binnen deze dynamische omgeving. Echter heb ik sinds ik hier werkzaam ben als trainee al veel over mezelf geleerd en inzicht gekregen in wat mijn kwaliteiten maar ook mijn ontwikkelpunten zijn. Daarnaast ben ik ook bewuster geworden wat mij drijft en van mij overtuigingen.

Opzoek naar uitdaging
Ik denk dat het traineeprogramma echt geschikt is oor iedereen die zich wil ontwikkelen tot een generalist en opzoek is naar uitdaging in een dynamische omgeving. Verder kan je in relatief korte tijd veel ervaring opbouwen binnen de gemeentelijke organisatie.