Vincent Gooijer
Traineelichting september 2023 – Beleidsadviseur Luchtkwaliteit
“Het voelt echt als een once-in-a-lifetime kans, omdat je dit nooit meer meemaakt.”
Als trainee krijg je veel persoonlijke begeleiding en gaan er deuren open aan het begin van je carrière wat “normaal” niet zo snel gebeurt. Daarnaast had ik niet verwacht dat ik direct in mijn eerste opdracht al iets wezenlijks kon bijdragen aan een duurzamer Den Haag.
Unieke kans
Voor mijn vorige baan ben ik in Den Haag gaan wonen. Dit was tijdelijk en toen dat afliep wist ik niet zo goed wat ik wilde. Echter de publieke sector trok mij altijd al, en een traineeship leek mij een goede keuze in het begin van je carrière. Dit bleek ook het geval. Je krijgt veel persoonlijke aandacht en begeleiding, en veel deuren worden voor je geopend die voor anderen gesloten blijven. Dit is echt bijzonder aan het begin van je carrière! Ik heb collega’s met meer dan twintig jaar werkervaring die mij vertelden dat ik als trainee dingen in twee jaar leer, waar zij bijna hun hele carrière over deden. Het voelt daarom echt als een once-in-a-lifetime kans, iets wat je nooit meer meemaakt. Helemaal in een grote organisatie als de gemeente Den Haag, waar je echt een zinvolle bijdrage kan leveren.
Snel schakelen en veel verantwoordelijkheid
Mijn huidige opdracht doe ik bij team luchtkwaliteit op de beleidsafdeling van Dienst Stadsbeheer. Het team heeft onder andere de taak om de zero-emissiezone in te voeren in het centrum en deze uit te breiden naar de kuststrook. Een politiekgevoelig onderwerp, wat het extra spannend maakt. Over ontwikkelingen van de zero-emissiezone moest ik Haagse ondernemers informeren doormiddel van een brief. Dit is vrij hectisch omdat er op het laatste moment vaak nog allerlei wijzigingen en opmerkingen van de directeur en of wethouder doorgevoerd moeten worden. Terwijl je ook moet zorgen dat de juiste brief bij de juiste personen wordt bezorgd. Verder ben ik dossierhouder van het houtstookdossier geworden. Er werd mij onder andere gevraagd een voorlichtingscampagne op te zetten en een memo voor de wethouder te schrijven. Zo’n memo licht je toe tijdens een stafvergadering aan de wethouder. Ik vond het bijzonder eervol om dat te mogen doen. Zeker omdat ik voordat ik hier werkte niets over dit onderwerp wist. Daar rol je als het ware gewoon in. Je krijgt dus echt de mogelijkheid om meer verantwoordelijkheid naar je toe te trekken en ook dat maakt dit traineeship bijzonder.
Intussen heb ik ook de verantwoordelijkheid gekregen voor de plaatsing van vier Slimme Bandenpompen, een project waarmee de burgers hun autobanden gratis kunnen oppompen. Dit leidt tot verbetering van de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid, en niet onbelangrijk het bespaart de gebruiker uiteindelijk geld. Verder komen er ook wel eens vragen van burgers of brancheorganisaties binnen die een antwoord vereisen. Op zo’n moment moet je alles uit je handen laten vallen en je volledig richten op die brief. Dat houdt het werk afwisselend en spannend. Ik vind het tof dat ik bezig kan zijn met duurzaamheid, een onderwerp wat mij bovenmatig interesseert. Met mijn projecten maak ik echt een positieve impact op de stad. Bovendien is de zero-emissiezone een vrij ingrijpende maatregel waar iedereen in de stad, direct of indirect, wel mee te maken krijgt. Om daaraan bij te dragen voor een eerste opdracht is zeker bijzonder te noemen.
Internationale interesse
Maar je maakt niet alleen impact op onze stad. Zo kwam er een delegatie van parlementariërs uit Denemarken langs om omdat ze ook een zero-emissiezone willen instellen, en zij kunnen leren van onze aanpak. Ik mocht hiervoor de presentatie geven. De presentatie moest in het Engels en vond al na twee maanden na het begin van mijn opdracht plaats. Gelukkig had ik me tegen die tijd voldoende ingelezen en ging de presentatie daarom ook ontzettend goed. Later kreeg ik nog een complimentje van de Deense ambassade dat de delegatie het een erg informatieve presentatie had gevonden. Daar was ik echt trots op.
Samen starten
Hoewel je in het traineeprogramma vaak uit je comfortzone wordt gezet, heb je altijd je traineegroep en begeleiders om op terug te vallen. Mijn eigen traineegroep bestaat uit 8 trainees. Het is erg prettig om met een clubje samen te starten binnen deze gigantische organisatie. Je hebt direct mensen in dezelfde situatie en als je vragen hebt kan je samen dingen uitzoeken. Omdat je zoveel met elkaar meemaakt bouw je ook echt een band op met z’n achten. Je bent meer dan alleen collega’s, je bent ook elkaars buddy/vertrouwenspersoon/luisterend oor. Maar daarnaast ben je ook soms gewoon gezellig elkaars lunchmaatje.