Robin van Maris

Directiesecretaris – Dienst Stedelijke Ontwikkeling

“Ik geloof heilig in het principe van ‘een leven lang leren’. Het Traineeprogramma sloot hierbij aan.”

Als Trainee heb je niet alleen impact op Den Haag, maar ook op jezelf. Tijdens het Traineeprogramma leer je waar je sterke punten liggen en waar je minder goed in bent. Hierdoor leg je de fundering voor je loopbaan binnen de gemeente. 

Zelfontwikkeling stopt niet

In 2015 tot 2017 was ik trainee bij gemeente Den Haag. Ik geloof heilig in het principe van ‘een leven lang leren’. Zo ben je na een studie, in mijn geval onder andere de Hoge Hotelschool en Bedrijfskunde, niet klaar met jezelf ontwikkelen, omdat je dit je hele carrière blijft doen. Daarom leek het mij logisch om een traject in te stappen waarin je deels werkervaring opdoet, je een bijdrage levert aan de organisatie én dat je in jezelf mag blijven investeren. Het Traineeprogramma van Den Haag was daarin voor mij een ideale vorm.  

Haagse MAEXchange 

Het Traineeprogramma van Den Haag is de mooiste kans om het beste uit jezelf te halen. Tijdens mijn eerste traineejaar hielp ik bijvoorbeeld met het lanceren van de Haagse MAEXchange. Dit is een platform voor Haagse maatschappelijke initiatieven om zich te presenteren én aan fondsenwerving te doen. Gedurende het MAEXchange project had ik de rol van Projectleider Participatie. Mijn rol was enerzijds om de wensen van de gemeente mee te nemen om maximale maatschappelijke meerwaarde te creëren, maar ook om te kijken hoe we de MAEXchange mee konden nemen in onze eigen processen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de wijkprogramma’s bij dienst Publiekszaken of als toetsingseis bij toekenning van subsidie. 

Social Handprint

MAEXchange heeft zich later ontwikkeld tot ‘Social Handprint’, waar nu landelijk 2700 initiatieven aan verbonden zijn en meer dan 4 miljoen aan donaties is opgehaald. Dit heeft kleine initiatieven geholpen om zich aan een groter publiek te tonen en geld op te halen om mooie dingen voor Den Haag te kunnen (blijven) doen! Veel van deze initiatieven vallen nu onder de ‘sociale kaart.’ Dit omvat onder andere het organiseren van activiteiten voor nieuwkomers in de buurt, of het beheren van een park of moestuin. Een voorbeeld is ook het Vadercentrum. Dit centrum biedt mannen en vrouwen in achterstandssituaties tal van mogelijkheden om zich te ontwikkelen en hun maatschappelijke positie te versterken.  

Doorgroeien binnen de gemeente 

In mijn tweede traineejaar bekleedde ik de functie van Aanbestedingsadviseur. Doordat er bij de afdeling Inkoop & Aanbesteden destijds onvoldoende ruimte was voor ontwikkeling en bijscholing, zocht ik na twee jaar een andere functie binnen de gemeente. In overleg met mijn manager kwam ik uit op een meer politiek/bestuurlijke functie. Dit vond ik bij Dienst Stedelijke Ontwikkeling als Directiesecretaris. Als Directiesecretaris ben ik de rechterhand van de Algemeen Directeur. Ik ben verantwoordelijk voor de voorbereiding van de vergaderingen, zowel op inhoud als op het proces. Ook notuleer ik de vergaderingen en zet ik na de vergaderingen de acties uit binnen de organisatie. Hierdoor ben ik het directe aanspreekpunt voor vele collega’s en managers die iets op bestuurlijk niveau willen bespreken. 

De band tussen de trainees

De afwisseling tussen werk, leren en het krijgen van kansen die voor anderen niet snel langskomen, is het leukste van het Traineeprogramma. Zo mochten wij met alle wethouders en algemeen directeuren in gesprek. Dit was een mooie gelegenheid om hen allerlei prangende vragen te stellen. In totaal waren wij met zo’n 10 Trainees. Wat ik mij nog goed herinner, is de klik die wij met elkaar hadden. Iedereen kon het goed met elkaar vinden en zocht elkaar op voor raad en advies, maar ook voor steun en vriendschap. Met een gedeelte zijn we ook nog op reis geweest naar Brussel en naar Warschau, als een soort reünie.  

Vergrootglas op je werk

Het Traineeprogramma was voor mij een goede spiegel. Ik heb in die twee jaar ontdekt waar mijn sterke punten liggen, maar ook waar ik minder goed in ben. Ik ben geprikkeld om mezelf daarin te confronteren en daarvan te leren. Mijn traineecoördinator hielp mij om keuzes te maken die ik zelf wellicht niet had gemaakt en daarmee mezelf uit te dagen. Daarnaast heb ik een groot netwerk opgebouwd van mensen waar ik graag mee samenwerk. Afsluitend zijn de uitdagingen van een grote stad als Den Haag ook de redenen waarom ik het Traineeprogramma als interessant en spannend heb ervaren. Er spelen namelijk zoveel factoren én er zijn zoveel meningen. Hierdoor ligt er een vergrootglas op je werk terwijl gelijktijdig je werk ook écht een impact maakt. Dat maakt het mooi!