Susanne Bruinsma

Basisarts Infectieziektebestrijding / Corona
"Iedere dag weer toont iedereen een enorme wilskracht en flexibiliteit om de coronapandemie te bestrijden, echt indrukwekkend!"

Tijdens mijn studie Geneeskunde kwam ik erachter dat ik verder wilde in de publieke gezondheidszorg want de verbinding tussen de medisch inhoudelijke en de maatschappelijke kant interesseert mij. Dat ik nu ook iets kan bijdragen aan de aanpak tegen de coronapandemie geeft me alleen nog maar meer voldoening!

Het Corona Programma
Vanwege het coronavirus is de GGD flink uitgebreid. Zo zijn er nu specialistische teams binnen het Corona Programma die meldingen binnen sectoren zoals de verpleeg- en verzorgingshuizen en onderwijs goed blijven monitoren en waar nodig adviseren en ondersteunen. Zelf bied ik op dit moment vooral medisch inhoudelijk ondersteuning op vragen van de bron- en contactonderzoekers en medewerkers van het clusterteam.

Het Clusterteam
Het clusterteam heb ik samen met een paar collega’s in oktober opgezet.  Het clusterteam houdt zich vooral bezig met uitbraken binnen bedrijven, organisaties, horeca, verenigingen en nog veel meer. Ondanks het korte bestaan is het clusterteam een onwijs hecht team, met allemaal hetzelfde doel namelijk; met oprechte betrokkenheid de juiste voorlichting, adviezen en ondersteuning geven om een uitbraak zo snel mogelijk uit te doven.

Onrust
De komende tijd focussen wij dan ook met clusterteam op het zo snel mogelijk ontdekken en doven van uitbraken. Daarbij is de onrust die er speelt een van de grootste uitdagingen. Communicatie; goed luisteren, voorlichten en advies geven, is dan essentieel. Maar misschien nog wel belangrijker is om zelf rustig blijven en natuurlijk een goede samenwerking tussen alle spelers is iets waar we naar blijven streven. Daarnaast zijn er nog veel andere specialistische teams. De teams onderling moeten van elkaar blijven leren willen we goed om blijven gaan met de actuele ontwikkelingen rondom de coronapandemie.

‘The Place to be’
De GGD is met mijn interesses echt ‘the place to be’ om te starten als basisarts. Daarnaast woon ik in den haag en vind ik het heerlijk om met de fiets naar werk te gaan. Maar ook om juist in mijn woonplaats de schakel te vormen tussen het medische inhoudelijk en de maatschappelijke kant is iets wat ik echt fantastisch vind. Daarnaast merk ik dat iedereen bij de GGD echt iets wil bijdragen aan het indammen en inperken van de pandemie. We doen dit echt samen en iedere dag weer toont iedereen een enorme wilskracht en flexibiliteit om de coronapandemie te bestrijden, echt indrukwekkend!