Sanne Verra

Communicatieadviseur gedragskennis, wo-trainee (2016-2018)
"Bijdragen aan de stad waar ik woon en werk"

Na mijn master Public Policy & Human Development en bachelor European Public Health aan de universiteit Maastricht ben ik bij een onderzoeksgroep gaan werken in Cambridge. Daar ben ik me verder gaan verdiepen in mijn vervolgstap. Aanvankelijk dacht ik aan een PhD, maar uiteindelijk vond ik toch de ’toepassing’ in de praktijk heel interessant. De publieke sector, waarbij ik een maatschappelijk bijdrage kan leveren, dichter op de burger zit en het resultaatgerichte en tastbare werk, was voor mij daarom een logische keuze. In een stad komen alle disciplines en vakgebieden samen. Dit maakt het werk complex, maar ook zeer uitdagend.  Den Haag had, als internationale en multiculturele stad aan zee ook echt mijn voorkeur.

Kansen pakken
Het traineeship bij de gemeente Den Haag biedt je een kans om op zoek te gaan naar jouw toegevoegde waarde en te kijken waar je effectiviteitsslagen kan maken. Ik heb bij Den Haag de kans gekregen om mijn eigen droombaan te creëren en te pionieren in het werk. Dit doe ik momenteel door binnen de organisatie gedragskennis te verspreiden en toe te passen. We zijn vaak bezig met informatie geven maar ’weten is nog geen  doen’ dus als je echt gedragsverandering teweeg wilt brengen moeten we meer doen dan alleen informeren en reguleren.

Juist inzetten op die gedragsverandering is belangrijk. Ik geef advies op vraagstukken over gedragsverandering, geef diverse workshops/inspiratiesessies en een gedragskennisteam  opgericht waarbij ik met 24 collega’s experimenten opzet om te kijken hoe en waar we gedrag kunnen veranderen. Samen doen we vooronderzoek en bekijken vervolgens hoe we vanuit gedragswetenschap effectief gedrag kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij een experiment om de opkomst bij afspraken te verhogen door het versturen van anders vormgegeven uitnodigingen .

Vliegende start
Het traineeship is voor mij een vliegende start geweest. Doordat de groep van mede-trainees  allemaal op een andere plek werken krijg je vanuit alle hoeken uit de organisatie de ontwikkelingen mee. Ik had mede daardoor al snel een breed netwerk. In een korte tijd leer je veel en weet je snel je weg te vinden binnen de organisatie. Ook de persoonlijke ontwikkeling waarbij je wordt gestimuleerd om jezelf te ontplooien, actief aan de slag te gaan met je ontwikkeling, verbeterpunten en valkuilen zorgen ervoor dat je je snel tot een professional kunt ontwikkelen. Ik heb echt meer geleerd dan ik van te voren had verwacht!