René van Seumeren

Landschapsarchitect
"De verscheidenheid van Den Haag zorgt voor zeer uitlopende projecten"

Sinds begin 2017 ben ik werkzaam als landschapsarchitect bij het Ingenieursbureau Den Haag.  Als landschapsarchitect ontwerp je aan de buitenruimte – dit varieert van plein, park, straat tot aan stedenbouwkundige of landschappelijke visies.

Door de grote verscheidenheid van Den Haag werk ik aan zeer uiteenlopende projecten, van de herinrichting van een winkelstraat tot aan een landschapsvisie voor bijvoorbeeld Kijkduin Binnen waar op verschillende locaties woningen worden gebouwd. Ik werk altijd met verschillende disciplines samen voor een integraal ontwerp. Elk project is uitdagend omdat ik optrekt met bewoners en ondernemers, die – terecht – veeleisend zijn. Vanuit mijn eigen vakgebied is het bijzonder dat het ingenieursbureau zo’n groot team van ontwerpers heeft met verschillende specialisaties – stedenbouw, landschap, techniek, etc. Hierdoor leer je ontzettend veel in korte tijd.

Een mooi project waar ik het ontwerp voor heb gemaakt is Kraayenstein, een zogenaamde bloemkoolwijk of woonerfwijk aan de westelijke rand van Den Haag, gebouwd in de jaren ‘70 en dringend aan een opknapbeurt toe. Veel bewoners waarderen de oorspronkelijke opzet van de wijk met rustige woonstraten. In de loop der jaren is er veel veranderd. De straten hebben last van onder andere wortelopdruk en een toename van het aantal auto’s dat op straat geparkeerd staat. Veel wijkbewoners denken dat de buitenruimte beter ingedeeld kan worden. Het was en is nog steeds een enorm ingewikkelde puzzel omdat de wijk eigenlijk niet gemaakt is voor het hedendaagse autobezit. Samen met bewoners probeer ik het beste ontwerp te maken waar zowel zij als de gemeente tevreden mee zijn, zodat de wijk weer tientallen jaren vooruit kan.

Den Haag is een schitterende stad, en het is bijzonder om te werken voor het ingenieursbureau dat hier veel aan bijgedragen heeft en dat in talrijke projecten blijft doen, van eerste schetsen tot aan de uitvoering.