Narwan Niazi

P&O business adviseur, Trainee (2011 - 2013),
"Blijf je afvragen: ben ik met de juiste dingen bezig?"

Tijdens mijn studie kwam ik in contact met het hoofd Personeelszaken van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Ik mocht een dag meelopen op de afdeling, wat erg interessant was. Tijdens de lunch vertelde een medewerker van de gemeente Leidschendam-Voorburg over het traineeprogramma van de gemeente Den Haag. Zo is het balletje gaan rollen.

Combinatie werken en persoonlijke ontwikkeling
Het traineeprogramma trok mij direct aan. Het was voor mij de ideale stap om mijzelf breder te ontwikkelen en direct te starten met werken op wo-niveau. Aan de VU Amsterdam heb ik een wo-master Business Administration behaald, met een specialisatie in Human Resource Management. Daarvoor had ik de hbo-opleiding Management, Economie en Recht (MER) afgerond. Tijdens mijn studies lag de nadruk op de processen in de organisatie en hoe deze werken. Ik vind het menselijke aspect en de invloed hiervan op het proces erg boeiend. Ik geloof namelijk vooral in de kracht van human capital.

Gemeente Den Haag
Den Haag is een mooie stad om in te werken. Het is een stad in de metropool regio Rotterdam Den Haag en de politieke hoofdstad, maar het mooie aan Den Haag vind ik de knusheid. Het is eigenlijk een stad opgebouwd uit allemaal dorpjes bij elkaar. Ik hou van Den Haag!

Werken voor deze gemeente is mooi en uitdagend. Ik houd van de werkwijze en de manier waarop keuzes tot stand komen. Je hebt te maken met diverse partijen die soms tegengestelde belangen hebben. Dat is anders dan in het bedrijfsleven, waar het doel en weg ernaar toe eenduidig is: winst maken door je klant te bedienen. Binnen de gemeente is er een eenheid- werken voor de burger, maar er zijn altijd meerdere wegen om het gewenste doel te behalen. Dat maakt het werk complex maar tegelijkertijd ook uitdagend.

Ruimte voor ontwikkeling
In mijn eerste traineejaar startte ik bij de concerndienst Bestuursdienst P&O. In mijn eerste jaar heb ik veel geleerd over het werken binnen het vakgebied P&O en interne procedures. Een gaaf project waar ik aan mee heb mogen werken was het invoeren van het generiek functiehuis; de verschuiving van specifieke functies naar generieke profielen. In mijn tweede jaar was ik projectleider bij het Veeg- en Straatbedrijf van Dienst Stadsbeheer. In deze functie was ik de verbinder binnen de afdeling tussen de verschillende onderdelen. Het was leerzaam om mensen op de werkvloer te betrekken en te verbinden aan projecten.

De combinatie van deze twee functies binnen het traineeprogramma was een bewuste keuze. Hierdoor heb ik ervaring opgedaan in het snel schakelen tussen verschillende lagen en niveaus binnen de organisatie. Ik heb zowel samengewerkt met de denkers als de doeners, hierdoor heb ik in een korte tijd inzicht gekregen in de verscheidenheid van het personeelsbestand.

Na mijn traineeprogramma ben ik aan de slag gegaan bij de P&O afdeling dienst Stadsbeheer als HRM adviseur, waar ik 4 jaar heb gewerkt. Recent heeft de gemeente Den Haag op P&O-gebied een reorganisatie ondergaan, waarna ik gestart ben als P&O dienstadviseur. Ik werk voor de dienst Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en houd me bezig met collectieve vraagstukken op het gebied van Ontwikkeling & Implementatie. Onderwerpen waar ik onder andere mee bezig ben zijn reorganisaties binnen de dienst en thema’s als duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en ziekteverzuim. Een voorbeeld van een vraagstuk dat ook bij mij terecht komt: ‘Welke kaders heb je nodig als je een interne opleiding wil opzetten binnen OCW?’. Ik adviseer dan samen met collega’s hoe men dit vraagstuk kan oppakken.

De juiste dingen doen
In mijn huidige werk heb ik absoluut profijt van het traineeprogramma. Vooral dat ik de organisatie breder zie dan de dienst waar ik werkzaam voor ben. Dit komt omdat je als trainee voor twee diensten werkt en daarnaast deel uitmaakt van een groepje trainees die verspreid door de gehele organisatie werken.

Reflectie is een groot onderdeel van het programma. In een startersfunctie zou je vooral bezig zijn met het oplossen van de inhoud, en als trainee leer je ook kijken naar je eigen aandeel en gedrag en hoe je dit in de toekomst kunt inzetten voor een effectiever resultaat.
Succesvolle trainees worden gekenmerkt door een bepaald profiel. In mijn ogen is het belangrijk is dat je nieuwsgierig bent en ook kritisch blijft. Dat je de tijd neemt om te reflecteren op waar je mee bezig bent, want beleid is er omdat het ergens toe moet leiden. Managers zorgen ervoor dat ze de dingen goed doen, leiders doen de juiste dingen. Blijf je afvragen: ben ik met de juiste dingen bezig?