Michael Zant

Programmamanager Modern Werkgeverschap
"Iedereen verdient een veilige en inclusieve omgeving"

‘Het was 2005 toen ik 10 maanden stage ging lopen op de kazerne bij het ministerie van Defensie, op de afdeling P&O. Ik kwam binnen als een broekie en liep rechtstreeks een mannenwereld binnen. Ik was nog niet zo lang uit de kast en nog zoekende naar wie ik was. Ik merkte dat mijn collega’s onderling het erover hadden of ik homo zou zijn.

Bonzend hart
Ik durfde op mijn werk niet te vertellen wat ik in het weekend had gedaan. Tot ik de vraag stelde aan een collega: wil je iets van mij weten? Met knikkende knieën en een bonzend hart heb ik toen mijn verhaal op tafel gelegd. Achteraf was dat een life changing moment. Het heeft ertoe bijgedragen dat ik voor mijzelf op kom en senang ben met wie ik ben en hoe ik ben. Ik heb een gouden tijd gehad tijdens die stage en heb nog steeds contact met mijn toenmalige stagebegeleider.

Krijgsmacht
Je zou denken, homoseksueel en krijgsmacht, gaat dat samen? Voor mij ging dat goed samen. Ik heb verschillende delen van de organisatie gezien, verschillende functies mogen uitoefenen en heb mijzelf mogen ontwikkelen. Natuurlijk vond ik het soms lastig. Ik weet nog dat ik aan integriteit werkte en een risicoanalyse ging uitvoeren bij een speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee. Stoere mannen, stoer werk. Daar zou vast geen homo werken, dacht ik. En ik moest in gesprek met deze stoere mannen. Ik weet nog dat ik dacht: zouden ze zien dat ik homo ben? Zouden ze soms denken ze dat ik hen aantrekkelijk vind?

Delen
Vanuit mijn professie ben ik daarmee aan de slag gegaan en besefte me dat het belemmerende gedachten zijn in en bij mijzelf. Het zegt niets over mijn gesprekspartners of collega’s. Het zit in mij. Ik ben daarover gaan lezen en gaan praten met een coach en vrienden. Dat werkt: delen is vermenigvuldigen en zorgt voor een ander perspectief op je eigen ervaring. Daardoor ben ik gegroeid en kan ik nu op een prettige manier mijzelf in mijn werk laten zien.

Tip
Ik durf nu steeds meer mijzelf te laten zien en te horen. Ik durf te vertellen over mijn weekend en over mijn vriend. Ik ben senang met mijzelf. Dat is mijn tip: laat jezelf zien en horen. Op een respectvolle en rustige manier kun je alles bespreekbaar maken. Zo ga ik ook te werk en daarvan maak ik werk voor anderen. Iedereen verdient een veilige en inclusieve werkomgeving.’

Op 6 oktober 2020 is het Diversity Day. In heel Den Haag besteden we aandacht aan diversiteit. Het thema van Diversity Day is: jezelf zijn. Kun je jezelf zijn in je werk? Waarin wel en waarin niet? In deze serie vertellen 6 medewerkers hun ervaringen. Dit is hun waarheid.

​​​​​​​​​​​​​​​We werken bij de gemeente met elkaar aan een inclusievere werkomgeving. D​e gemeente Den Haag organiseert daarom opnieuw een Diversiteit en Inclusie Week. Van 6 oktober tot en met 9 oktober kunnen de ambtenaren er iedere dag een keuze uit online lezingen en webinars maken om aan mee te doen.