Lorraine Jonker

Teamleider Verpakken 4, WIOT
"Omdat iedereen iets anders nodig heeft voor zijn of haar eigen groei, blijf ik hierdoor ook mezelf uitdagen en leer ik hier ook zelf veel van."

Na mijn studie aan de hoge hotelschool werkte ik eerst een tijd bij een hotelketen. Hier ben ik doorgeroeid naar de functie hotelmanager, maar hier werd ik op langere termijn niet gelukkig van. Hierdoor besloot ik de overstap te maken naar de Gemeente Den Haag en leiding te geven aan een heel andere doelgroep.

Werken aan groei
Bij de gemeente Den Haag werk ik als Teamleider bij de afdeling Werk In Opdracht, WIOT, van Den Haag Werkt. Hier geef ik leiding aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij doen bij ons ervaring op, om zo door te stromen naar een reguliere functie. Ze kunnen aan de slag bij verschillende onderdelen zoals een boekbinderij, montage en diverse HACCP/Food afdelingen. Ik werk bij een van de HACCP/Food afdelingen. Bij de Food afdelingen verpakken we diverse producten zoals kruiden, snoep en bijvoorbeeld sesamzaad. Mijn werknemers werken dan bij bijvoorbeeld de aan-afvoer, het vullen of het wegen van de producten.

Blijven leren
Eén afdeling bestaat gemiddeld uit 60 medewerkers. Voor het werken en het ontwikkelen van de afdeling zijn dan twee teamleiders verantwoordelijk. Daarnaast krijgen wij op de daadwerkelijke werkvloer ondersteuning van voorlieden, die daar onze ogen en oren zijn. Toch ben ik ook af en toe te vinden op de werkvloer. Zo blijf ik goed in contact met mijn medewerkers en ervaar ik zelf waar ze tegen aan lopen. Hierdoor kan ik ook gericht sturen op wat nodig is voor de ontwikkeling en groei naar een reguliere functie. Omdat iedereen iets anders nodig heeft voor zijn of haar eigen groei, blijf ik hierdoor ook mezelf uitdagen en leer ik hier ook zelf veel van.

Vereenzaming door Covid-19
We zien vaak dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sneller geneigd zijn om te vereenzamen dan anderen. Het is daarom zo mooi om te zien dat ze doormiddel van het werk wat ze bij ons doen niet alleen werkervaring op doen maar ook een stuk sociaal leven terug krijgen. Covid-19 was daarom voor veel van mijn medewerkers ook extra zwaar, omdat we tijdelijk moesten sluiten, maar er voor hun niet alleen geen werk was maar ook een stuk sociaal leven wegviel. We hebben er dan ook alles aan gedaan om zo snel mogelijk de werkzaamheden weer op te pakken binnen de richtlijnen, en dat is nu gelukt! Ik ben dan ook trots om te zien hoe blij mijn medewerkers zijn om weer aan het werk te mogen!

Jong Den Haag
Naast mijn baan als Teamleider ben ik ook actief bij de netwerken binnen de gemeente. Zo was ik bestuurslid communicatie bij Jong Den Haag. Dit is in tegenstelling tot wat de naam zegt, niet een netwerk voor alleen jongeren. Maar staat open voor alle ambtenaren ongeacht leeftijd. Jong Den Haag verzorgt diverse activiteiten waaronder de maandelijkse borrels, een symposium, werkbezoeken, beachvolleybaltoernooi en een studiereis. Het is een erg leuke manier om van verschillende diensten collega’s te leren kennen maar ook van elkaar te leren. Ik zou dan ook zeker alle medewerkers aanraden om je aan te sluiten bij tenminste een van vele de netwerken die de Gemeente Den Haag kent.