Johan Krens

Gezinscoach Centrum Jeugd en Gezin
"Ik heb in het verleden veel met jeugd gewerkt en heb altijd gemerkt dat hier mijn hart lig"

Ik heb in het verleden veel met jeugd gewerkt en heb altijd gemerkt dat hier mijn hart ligt. Zeker de preventieve rol met jongeren die (dreigen te) criminaliseren en verder afglijden. Toen dit binnen de gemeente vrij kwam, was voor mij de keuze snel duidelijk.

Overstap naar gezinscoach
Ik ben begonnen bij de gemeente bij de WMO en daar heb ik op verschillende locaties in de stad gewerkt. Mijn overstap naar gezinscoach is gegaan via een spontane borrel van de Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning. Ik kwam in contact met mijn huidige leidinggevende en omdat ik altijd een groot voorstander ben van netwerken in je eigen vakgebied vertelde ik mijn ervaring en passie voor het werken met de jeugd. In dit geval liet zij mij weten dat er een functie vrij zou komen en ging het balletje vanzelf rollen!

Aansluiten op wat echt nodig is
Ik werk nu als gezinscoach bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Binnen het CJG zijn er een aantal stedelijke teams die zich specialiseren in een groep jeugdigen en het netwerk daar omheen. Mijn team richt zich vooral jeugdigen die dreigen af te glijden in de richting van criminaliteit waardoor we ook veel werken met het Veiligheidshuis, de politie en andere partners in die richting.

Vanwege mijn WMO-ervaring heb ik een brede kijk en probeer ik ook zoveel mogelijk breed te zoeken naar oplossingen. Dit maakt dat je zoveel mogelijk kan aansluiten op wat er echt nodig is voor de jongere en het systeem. Ik ben dan ook trots op mijn werk als ik zie dat jongeren (en familie) met een helicopterview naar zichzelf kijken en bewust worden van positieve verandering. Op die manier maken zij vooral het verschil voor de wijk/stad en zelfs organisatie op de langere termijn.

Een team met expertise
Wij zijn een klein team maar hebben veel ervaring als het gaat om criminalisering en afglijden van jeugd. Toen ik begon viel mij op hoe kwalitatief alles in elkaar zit hier. Daarbij is ons werkveld ook nog volop in ontwikkeling, iets waar wij hard aan meewerken. Binnen ons eigen team heeft ook iedereen een specifiek aandachtsgebied. Iets waar die persoon erg goed in is. Omdat ik hier nog niet zo lang werk, ben ik vooral nog opzoek wat dit voor mij is!

Bewuster van je eigen geluk
In mijn werk heb ik zowel geluk als ongeluk bij burgers gezien en verandering hierin meegemaakt. Hierdoor ben ik mij nog bewuster geworden van het stilstaan bij eigen geluk. Het is mooi om hiermee bezig te zijn en goede doelen te stellen richting je ‘droom’. Hierin ben ik blij met mijn hulpverlenende rol als ambtenaar. Iets waar mijn omgeving vaak van dacht dat dat niet samen zou gaan, maar het in de praktijk wel degelijk kan. Uiteindelijk zou ik misschien ook nog wel willen doorgroeien naar een meer proces sturende functie, zodat je de uitvoering kan helpen. Daarnaast zijn er nog zoveel meer leuke kanten aan het werken bij de gemeente, maar daar kom je vanzelf wel achter!

Ben je ook benieuwd naar Johan zijn tijd bij de wmo. Zijn verhaal over de wmo lees je hier.