Jimm Laros

Eerstejaars wo-trainee (2018 - 2020)
"Al na 2 maanden mocht ik als projectleider een evenement organiseren (Meeting the Market)."

Voor mijn eerste baan was ik op zoek naar een plek waar ik zowel maatschappelijk betrokken kon zijn  en waar ik in een sociale omgeving met enthousiaste ambitieuze mensen kon gaan werken. Daarnaast wilde ik vooral ook een baan waar ik veel kon leren en tevens inhoudelijk uitgedaagd  zou worden.

Bij het traineeprogramma van de Gemeente Den Haag vond ik dat in de gezelligheid van veel leuke collega’s en van een traineegroep terwijl je werkt voor de burgers van Den Haag. Daarnaast, kan ik mij ontwikkelen doormiddel van het persoonlijk ontwikkelplan  en  word ik inhoudelijk uitgedaagd door de vele complexe publieke vragen die een gemeente heeft te beantwoorden.

Gebruik maken van nieuwe ontwikkelingen
In mijn eerste trainee jaar werk ik als Programmamedewerker Innovatiegericht Inkopen. Ons programma heeft als doel om gemeentebreed Innovatiegerichte Inkoop aan te jagen, dat wil zeggen: gebruik maken van nieuwe ontwikkelingen en ideeën uit  de markt om tot betere oplossingen te komen voor de stad. We zetten een beweging in gang om buiten de gebaande paden van de bekende oplossingen te treden en na te gaan naar wat de behoeftes werkelijk zijn. Daarbij dagen we marktpartijen uit om met innovatieve oplossingen te komen die effectiever, duurzamer, toekomstbestendiger, socialer, veiliger etc. zijn. De rol van het programma daarbij is: trainingen en evenementen faciliteren, inspireren, kennis en ervaring delen, verbinden en het ondersteunen van actuele projecten met raad en daad.

In gesprek met lokale ondernemers
Al na 2 maanden mocht ik als projectleider een evenement organiseren (Meeting the Market) waar we collega’s uit verschillende diensten van de  gemeente in gesprek lieten gaan met (lokale)ondernemers over vraagstukken in duurzaamheid en circulariteit, die we als gemeente hebben. Door deze bijeenkomst zijn er veel projecten of kennisgroepen ontstaan die voortkwamen uit ideeën uit deze sessies. Een succesvol evenement dus. Ik merkte dat ik erg blij werd van de organisatie, het enthousiasme van de mensen en de waardering voor het evenement. Meeting the Market is laatst zelfs uitgeroepen als best practice door de Europese Commissie. Dat is natuurlijk ook erg gaaf!

Prioriteiten stellen
Uiteraard loop je ook tegen een aantal dingen aan als je begint met werken. Ik vind het soms bijvoorbeeld lastig om prioriteiten te stellen. De druktemomenten van zowel het traineeprogramma als mijn werkplek vinden vaak gelijktijdig plaats. Het voordeel van een traineeplek is dat je als je tegen iets dergelijks aanloopt de ruimte krijgt om te leren. Prioriteiten stellen is een leerdoel voor mij en binnen het traineeprogramma ben ik daar dan ook mee bezig. Daarbij heb ik het geluk van 9 leuke mede trainees waar ik met ieder van hen over van alles kan sparren, want samen naar zaken kijken helpt voor mij heel erg.

Netwerken
De mogelijkheden als trainee en als werknemer van de stad zijn oneindig wat mij betreft. Ondanks dat we een grote organisatie hebben kan je overal zo naar binnen lopen. Van gemeentesecretaris tot wethouders of collega’s van andere diensten, het is gemakkelijk om mensen te bereiken, iets te vragen of even koffie met iemand te drinken. Dat vind ik wel heel erg fijn.

Voor mij is het de perfecte startersfunctie. De beste schakel tussen studeren en het werkende leven. Je bent uitdagend aan het werk maar tegelijkertijd leer je heel veel over jezelf en over de inhoud van het werk. Daarnaast is het is afwisselend werk, je bent bezig met je eigen functie terwijl je ook vanuit het traineeprogramma verschillende opdrachten krijgt. Tegelijkertijd levert een traineegroep een superfijne basis op waar je altijd tijdens je werk op terug kan vallen op het gebied van sparren over het werk, maar je kan ook de gezelligheid opzoeken met lunch, koffie of borrels na het werk.