Ikram el Ayadi

Frontlijnwerker Stadsdeel Escamp
"Van buiten naar binnen"

Den Haag is een grote stad waar veel ontwikkelingen plaatsvinden. Een stad met goede en minder goede wijken, maar waarin vooral veel kracht ligt. Ik ken de stad goed, ben er geboren en getogen; wat is er nou leuker dan werken aan en in een stad die je goed kent? Het werken in de wijken; met bewoners en ondernemers trok mij aan in de functie van frontlijnwerker. Ik wilde graag maatschappelijk betrokken zijn en dat kon in deze functie. Als frontlijnwerker stel ik het ‘van-buiten-naar-binnen’ werken centraal om zo te werken aan een betere gemeente. Dit betekent o.a. dat ik ervoor zorg dat de ideeën, initiatieven, zorgen en behoeften die buiten in de wijken aanwezig zijn terecht komen binnen de gemeente. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners kunnen bij mij terecht wanneer er zorgen, behoeften of initiatieven zijn. Door initiatieven die er in de wijk liggen op de agenda van het stadsdeel te zetten (vaak ook op die van het stadhuis), gezamenlijk naar mogelijkheden voor uitvoering te zoeken en dit vervolgens samen met de wijk(!) verder op te pakken zorgen we er gezamenlijk voor dat de wijk waar zij in wonen/werken een betere wijk wordt!

Momenteel ben ik bezig met een herinrichtingsproject in Escamp. Het betreft een straat in de wijk Moerwijk. Moerwijk is geen makkelijke wijk. Er is veel problematiek, taalachterstand, werkloosheid, armoede en gebrek aan sociale cohesie. Wij hadden als stadsdeel geen verbinding met de bewoners en ondernemers die hier wonen en werken. Deze groep  wilde het liefst niets met de gemeente te maken hebben. Zij hadden hier namelijk een negatief beeld over. Door hen echter vanaf het begin te betrekken bij de herinrichting en hen ook daadwerkelijk mee te laten beslissen over hoe hun buurt eruit komt te zien, hebben wij het vertrouwen van deze bewoners en ondernemers stap voor stap gewonnen. We hebben verschillende sessies/bijeenkomsten georganiseerd waarbij wij de buurt actief hebben betrokken en hebben laten nadenken over mogelijkheden voor de herinrichting. Er ligt nu een mooi ontwerp! Hoe gaaf is het dat dit mede mogelijk is gemaakt door de buurt zelf? Door mensen die er wonen en werken? De mensen die voorheen een beetje gemeente schuw waren, zoeken ons nu juist op! Ik ben heel trots dat ik hier aan heb kunnen werken.

Mijn functie van frontlijnwerker maakt onderdeel uit van het werk- en ontwikkelprogramma waarbij ik actief stil heb kunnen staan bij mijn eigen ontwikkelpunten en hier ook daadwerkelijk aan heb kunnen werken, individueel maar ook samen met de andere frontlijnwerkers. Door te leren en te werken, word je bijna letterlijk en figuurlijk klaargestoomd voor velen andere mooie functies binnen de gemeente Den Haag.