Fien Gerver

Eerstejaars wo-trainee (2018 - 2020)
"Het leuke is dat je door middel van praktijkdagen meer verbinding met de stad zelf gaat voelen, dit maakt werken voor Den Haag leuk."

Dat wil ik doen!
Na mijn bachelor was ik al aan het rondkijken naar een leuke diverse baan, maar besloot ik uiteindelijk toch om een master te gaan volgen omdat dit meer mogelijkheden biedt. Voordat ik hieraan begon wist ik al dat ik voor dit traineeship wilde solliciteren. Een traineeship biedt mooie kansen voor de toekomst en ik wilde heel graag op lokaal niveau een maatschappelijke bijdrage leveren. En dat is nu precies wat ik doe!

Ombudsman
Op dit moment werk ik bij de gemeentelijke Ombudsman waar ik tweedelijnsklachten van burgers behandel. Burgers komen met een klacht over de gemeente op ons wekelijkse spreekuur. Wij kijken dan wat wij met deze klacht kunnen. Daarbij kijken we voornamelijk naar of de gemeente behoorlijk heeft gehandeld en verzorgen de mediation. Verder houd ik mij bezig met onafhankelijk onderzoek en behandel ik ook meldingen van Den Haag Meldt, de antidiscriminatie voorziening van Den Haag. Wat leuk is van mijn werk nu is dat ik direct contact heb met burgers en met veel verschillende onderwerpen te maken krijgt. Zo weet ik ondertussen dingen van asbest tot daklozenuitkeringen, en leer je de gemeente en stad binnen deze functie goed kennen.

Nog meer verbinding met de stad
Zelf kom ik niet uit Den Haag, echt enorme binding met de stad had ik niet voordat ik hier ging werken. Ik woon namelijk ook niet in Den Haag, ik ken de stad van uitgaan en mijn studie. Tijdens het traineeship organiseer je vier praktijkdagen, dat is een leuke manier om de stad beter te leren kennen en meer verbinding te krijgen met de stad waar je voor werkt. Tijdens deze praktijkdagen bezoeken we verschillende plekken, zo zijn we bij het Haagse veegbedrijf geweest en hebben een buurthuis bezocht.

Het enige waar ik aan moest wennen was de drukte van het traineeprogramma. Voordat ik voor de gemeente ging werken, werkte ik 4x9 en vaak een dag thuis. Nu tijdens het traineeship ben ik vaak ruim 40 uur (5 dagen) aan het werk. Het traineeship is heel druk vanwege de vele verschillende aspecten zoals trainingsdagen, persoonlijke ontwikkeling, intervisie en dan natuurlijk ook  de dagelijkse werkzaamheden.

Twee verschillende keukens
Omdat je in de twee jaar van het traineeship op twee verschillende afdelingen werkt neem je als het ware een kijkje in twee verschillende keukens. Daarnaast doe je dit met nog 9 andere superleuke medetrainees, je hebt hierdoor altijd iemand voor een koffie break of een vrijdagmiddagborrel. Ik vind het traineeship een mooie kans om de gemeente te leren kennen, jezelf te ontwikkelen en erachter te komen welke functie het best bij je past.