
Eugène Sauren
Na jaren bij ontwerpbureaus in Nederland en London te hebben gewerkt en de afgelopen jaren aan de centrumvernieuwing bij de gemeente Emmen, kreeg ik in 2017 de kans om als stedenbouwkundige bij de gemeente Den Haag te starten. Een kans die ik met beide handen aangegrepen heb. De ambitie die de gemeente de afgelopen jaren met haar projecten heeft laten zien, de continue zorg voor hoge kwaliteit van buitenruimte en de prettige combinatie van stad en zee, van statige, klassieke buurten en nieuwe hoogstedelijke woon- en werkgebieden maakt Den Haag voor mij een inspirerende plek om te werken.
Mijn concrete werkgebied is het centrum van Den Haag, dit is een zeer dynamische omgeving; geen dag is hetzelfde. De stad groeit, vraagt om uitbreiding en verdichting en de initiatieven volgen elkaar in snel tempo op want de economie trekt weer aan.
Als senior stedenbouwkundige ben ik vaak eerste aanspreekpunt voor ruimtelijke projecten en vraagstukken die zich in de binnenstad afspelen. De ruimtelijke opbouw van dit gebied, de bebouwing, de straten, plekken en buurten, is zeer divers en dat zie je direct terug in de grote verscheidenheid aan projecten waar aan gewerkt wordt.
In de historische binnenstad werk je in een monumentale omgeving, bijna altijd een beschermd stadsgezicht, waarbij een project om een nauwkeurige inpassing en respect voor zijn omgeving vraagt. Of het nu een dakopbouw naast een rijksmonument betreft of de transformatie van kantoorgebouw tot appartementen, het vraagt om een verfijnde aanpak, bijna te omschrijven als ‘acupunctuur’ op stadsniveau.
Rondom de stations Den Haag Centraal, Laan van Nieuw Oost Indië en Hollands Spoor gaat het juist veelal om grootschalige ontwikkelingen die bijdragen aan de verdichting en diversiteit van de stad. Hierbij kun je denken aan nieuwbouw voor onderwijsinstellingen, verbouw en transformatie van grote ministerie gebouwen, metropolitane woonbebouwing en hoogbouw die de skyline van Den Haag vormgeeft.
Het ene moment overleg je op een abstract niveau met collega’s van economie over de functionele opbouw van het centrum en geef je input aan een nieuw Binnenstadsplan. Het andere moment werk je met de landschapsarchitecten van het Ingenieursbureau aan de inrichting van voorname plekken zoals het Spui en het Voorhout.
Maar wat werken aan de Haagse binnenstad echt uniek maakt zijn de aanwezigheid van het Koninklijk Huis, bestuurscentrum Binnenhof, de ministeries, grote internationale instanties en diverse ambassades. Het kan zomaar zijn dat de route van de Gouden Koets belangrijke randvoorwaarden stelt aan de nieuwe inrichting van een plein, dat je met een ambassadeur overlegt over de beveiligingsmaatregelen voor zijn nieuwe ambassade of een quickscan maakt voor de situering van een nieuw kantoor voor een multinational.
Lange tijd heb ik gedacht dat werken voor een gemeente saai en stoffig zou zijn maar niets is minder waar. Op één dag werken aan projecten van groot tot klein, van abstract tot gedetailleerd, van idee tot concreet plan én de snelheid waarmee initiatieven binnenkomen en doorgroeien tot concrete projecten vraagt om snel te kunnen schakelen en om overzicht behouden. Kortom ‘never a dull moment’.


