Els Dessing

Tweedejaars hbo-trainee (2016 - 2018)
"Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling"

“Na de afronding van mijn studie Integrale Veiligheidskunde, merkte ik dat ik mij graag in verschillende vakgebieden wilde verdiepen. Ik houd van afwisseling en er zijn veel dingen die ik leuk vind. Ik wil vooral een bijdrage leveren aan de samenleving. Het traineeprogramma van de gemeente Den Haag was de ideale vervolgstap, omdat ik hier de kans krijg om in de praktijk ervaring op te doen in verschillende functies.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
In mijn eerste jaar startte ik bij de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), op de afdeling Intern Auditing. Ik hield mij bezig met de informatiebeveiliging; ik controleerde of de gemeente voldeed aan het Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG) en deed onderzoek naar de wijze van rapporteren.

Na de start van mijn traineeprogramma wist ik al snel waar ik het jaar daarna zou willen werken. Dat was de afdeling Opleidingen van SZW. Ik ben dit al vrij snel gaan rondbazuinen. Eigenlijk moet je in het traineeprogramma bij twee verschillende diensten aan de slag. Bij wijze van hoge uitzondering mocht ik dit jaar toch weer bij SZW beginnen. Wel moet ik dienstoverstijgende projecten uitvoeren. Zo ben ik nu voor de dienst Publiekszaken bezig met een maatwerktraining over het geven van presentaties. Ik bereid deze voor en zal zelf de training gaan geven.

Netwerk van trainees
Als trainee is de gemeente één groot open huis. Iedereen staat open voor een gesprek met jou en wil vertellen over zijn of haar werk. Hierdoor bouw je snel een groot netwerk op. Omdat het traineeprogramma al meer dan twintig jaar bestaat, is er een soort ‘mini society’ binnen de gemeente ontstaan. Oud-trainees staan altijd open voor een gesprek en denken graag met je mee.

Persoonlijke ontwikkeling
Binnen het traineeprogramma van de gemeente Den Haag is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het programma biedt inzicht in jezelf en geeft handvatten om aan jezelf te werken. Je bepaalt zelf hoe ver en diep je wil gaan bij het ontwikkelen van jezelf; ik ben in het diepe gesprongen. Ik heb daardoor meer inzicht gekregen in mijn kennis, kunde en drijfveren.

Intens proces
Deze persoonlijke ontwikkeling is, merk ik ook bij anderen in mijn traineegroep, een intens proces. We hebben vier keer per jaar een tweedaagse training, waarbij soms heftige emoties loskomen. Het traineeprogramma dwingt je om continu op jezelf te reflecteren. Dat is niet altijd leuk, maar levert alleen maar mooie dingen op.

Streepje voor
Als je dit traineeprogramma hebt gevolgd, heb je echt een streepje voor. Zowel persoonlijk als professioneel weet je beter wie je bent, wat je wil en waar je goed in bent. Ga er voor de volle 100% voor!