
Dave Maal
Op zoek naar oplossingen die voor iedereen goed zijn
Twee jaar geleden zag mijn vriendin een vacature bij Veilig Thuis en ik dacht: die sollicitatie moet vandaag nog de deur uit. Hoewel ik toentertijd óók heb gedacht aan werken bij Defensie of de Politie, ben ik uiteindelijk bij MWD terechtgekomen. Tijdens mijn studie heb ik me gespecialiseerd in criminele en andere zware problematiek, onder andere met stages bij Bureau Frontline en een jeugdinterventieteam. Bij Veilig Thuis verwezen ze me door naar het CJG, waar ik binnen twee dagen een gesprek had en binnen een week was aangenomen. Ik begon bij het all-in team, een mobiel team dat de wijkteams helpt bij het opvangen van piekvragen en had al snel een volle caseload. Na twee maanden kwam de vraag of ik wilde overstappen naar het Stedelijk Team, met als aandachtspunt criminaliteit en het voorkomen dat jongeren afglijden. Ik heb m’n casussen zo goed mogelijk overgedragen en nu zijn mijn vier collega’s en ik een vraagbaak voor alle gezinscoaches als het gaat om kinderen die bovengemiddeld risico’s lopen. Een soort bliksemcarrière dus.
Het Stedelijk Team is een mooie mix van jong en oud en verschillende deskundigheden. Elke dinsdagochtend zitten we bij elkaar en kijken welke casussen er zijn aangedragen. Dat kan variëren van diefstal, tot een kind dat een hele nacht is weggebleven van huis. We beoordelen de zwaarte, de geschiedenis van het kind of gezin en proberen de risico’s in te schatten. Veel problemen zijn bijvoorbeeld het gevolg van echtscheidingen of zwakke opvoedvaardigheden van de ouders en dat leidt soms tot extreme situaties waar kinderen de dupe van worden. We gaan dan met het gezin in gesprek. Dat doen we altijd met z’n tweeën, voor onze eigen veiligheid, maar ook om te voorkomen dat we onbewust partij kiezen. Soms lijken we wel mediators! Ik heb geleerd dat je heel veel voor elkaar krijgt als je jezelf blijft, iedereen in z’n waarde laat en oprecht op zoek gaat naar oplossingen die voor iedereen goed zijn. Zo heb ik ooit een diplomatengezin begeleid, waar de vader zich heftig verzette tegen de verhuizing van zijn bijna-ex naar het thuisland. Een lastige zaak, ook vanwege de diplomatieke immuniteit. Het kostte me tien gesprekken in één maand, maar we zijn er uitgekomen. Ze hebben weer een goede verstandhouding met elkaar en hebben mij zelfs bedankt! Daar ben ik trots op.
Dit werk past heel goed bij me, mensen vinden me benaderbaar en weten dat ik hen altijd zal proberen te helpen. Ik vind het fijn om naast iemand te gaan staan en samen te zorgen dat dingen geregeld worden. Ik was al een behoorlijke aanpakker, maar dat is door dit werk nog meer naar voren gekomen. Ik leer ook elke dag bij. Met het hele team doen we aan deskundigheidsbevordering, ook met maatschappelijke of ketenpartners en we leren heel veel van elkaar. In het begin vroeg ik me wel af of opvoedingsproblematiek niet meer een vrouwending was, maar het is vaak een voordeel dat ik een man ben en sowieso best een stoer type. Daardoor leg ik bijvoorbeeld makkelijk contact met jongens en ik begrijp hen vaak goed. Mensen helpen die het even niet meer weten, dat kan ik en dat is precies wat ik wil doen.


