hollands spoor en laakhavens

Hollands Spoor en Laakhavens

Al jaren werkt de gemeente aan de vernieuwing van het gebied rond station Hollands Spoor. Aan de voor- én achterkant. Met respect voor het verleden en de blik op de vragen van de toekomst. Oude panden worden verbouwd tot wooncomplexen, bijvoorbeeld voor het groeiende aantal (internationale) studenten. Het totale gebied is straks veilig en toegankelijk. Zo stoppen de trams tegenwoordig bij comfortabele Tophaltes.

Van oud naar nieuw

Aan de achterkant van station Hollands Spoor ligt de wijk Laakhavens, een industrieel gebied met meerdere binnenhavens, waar o.a. het slachthuis stond. Hiervan zijn nog twee poortgebouwen, een schoorsteen en een hal uit het begin van de 20ste eeuw bewaard gebleven. In het gebied tussen de Laakhaven en het spoor is in 2000 het grootste overdekte winkelcentrum van de Benelux geopend, de MegaStores. Ook het ROC Mondriaan en de Haagse Hogeschool hebben in dit gebied een (nieuwe) plek gevonden. Het aantal studenten in Den Haag is onder andere hierdoor gegroeid naar zo’n 30.000.

Laakhaven West en de oude Petroleumhaven veranderen de komende jaren in moderne, eigentijdse stadswijken waar mensen kunnen werken en wonen. Historische accenten blijven behouden, zoals oude havenbestrating en twee oude havenkranen. De drie grote hallen van de voormalige Rijks Automobiel Centrale worden verbouwd tot skatepark en het eerste nationale trainingscentrum voor skateboarden. Hier bereidt de nationale selectie zich straks voor op de komende Olympische Spelen.

Meer weten? Kijk dan op ‘Bouwproject Laakhavens’.

Facelift voor het station

Station Hollands Spoor is het oudste station van Den Haag. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd in 1891 vervangen door een nieuw gebouw naar een ontwerp van architect Dirk Margadant, die ook station Haarlem ontworpen had. Nu krijgt het station aan de kant van Laakhaven een volwaardige nieuwe entree. Er komt een nieuw stationsplein en een nieuwe reizigerstunnel, die is verbonden met de stationshal aan de centrumzijde. Langs de spoorzijde van het plein komen winkels met daarop een fietsenstalling voor 2.500 fietsen.

Nieuwste vacatures

(Junior) Adviseur Monumentenzorg

Adviseur Welstand

Senior Projectleider Civiele Techniek

Collega’s aan het woord